Ara llegint
El parc agrisolar des Mercadal permetrà multiplicar per cinc la potència fotovoltaica de Menorca

El parc agrisolar des Mercadal permetrà multiplicar per cinc la potència fotovoltaica de Menorca

El parc Agrisolar des Mercadal permetrà multiplicar per cinc la potència fotovoltaica de Menorca

Les obres del parc fotovoltaic agrisolar des Mercadal, un projecte capdavanter en l’àmbit estatal i que sumarà fins a 20 MWps, s’han iniciat aquesta setmana. Una vegada estigui operatiu, generarà una potència equivalent a 6.000 habitatges i serà únic en la producció agroenergètica.

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol; el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, i el batle des Mercadal, Francesc Xavier Ametller, n’han visitat aquest dilluns les instal·lacions, juntament amb el director general d’Energia i Canvi Climàtic del Govern, Pep Malagrava; el conseller delegat d’Es Mercadal Solar, Juan Ignacio Colado; l’enginyer industrial director de l’obra, Manuel Martínez Gumbau, i el cap d’obra de CHM Obras e infraestructuras, Javier Pastor.

Després de la visita, Francina Armengol ha destacat la importància d’una actuació “imprescindible” per complir el full de ruta de l’Estratègia Menorca 2030 per tal de descarbonitzar l’illa i arribar, el 2030, al 85% d’energies renovables. Només amb aquest parc, Menorca multiplicarà per cinc la seva potència fotovoltaica, la qual arribarà als 25 MW. La posada en marxa del parc permetrà avançar cap al tancament de la central tèrmica de Maó, i reduir així les emissions a l’atmosfera. “La sostenibilitat de futur es troba en l’ampliació dels parcs fotovoltaics i en la possible creació de nous. Volem accelerar de forma valenta i clara en la reducció de les emissions de CO₂, en l’abandonament de la crema de fòssils i en la implantació d’energies renovables per a garantir la seguretat energètica a la comunitat”, ha dit la presidenta del Govern.

Per part seva, el vicepresident Yllanes ha celebrat que “aquest projecte serà capdavanter a Espanya, ja que tractarà per primera vegada a les Balears i al nostre país la producció agroenergètica, utilitzant, entre d’altres elements, l’ombra que generin les plantes de lavanda”. “Vull destacar que aquest projecte és el segon que aquest Govern declara com a estratègic i suposa un pas més per tal d’aconseguir una sobirania energètica que cada vegada està més a prop. Pas a pas, generam energia que no només serveix per abaratir la factura de la llum, sinó que també disminueix l’impacte en el medi ambient degut a la reducció d’emissions».

El parc, en xifres

El parc fotovoltaic, ubicat al polígon 11, parcel·la 8, des Mercadal (Menorca), posarà en marxa 19.999,98 kWp i 15.470 kWn de potència instal·lada, ocuparà 20 hectàrees i constarà de 37.037 panells solars de 540 Wp de potència unitària, sis inversors de 2.570 kVA cada un, sis centres de transformació i un centre de maniobra i mesura (CMM). A més, l’evacuació de l’energia generada es farà mitjançant una línia soterrada d’11.117 metres fins a la subestació des Mercadal.

El parc té pensat conrear lavanda entre les fileres de seguidors, amb la qual cosa estaríem parlant d’una planta agrisolar capdavantera a Espanya en la producció agroenergètica. L’ombra projectada té un efecte positiu en la temperatura de l’aire, la radiació i les necessitats d’aigua, ja que produeix temperatures diürnes més fresques i nocturnes més càlides, i una major humitat que amb el cultiu tradicional a l’aire lliure. Per això, s’instal·laran panells bifacials de darrera generació, que permeten deixar passar part de la radiació. Aquests panells generen electricitat per la cara posterior, gràcies a la reflexió de la llum en el cultiu.

A aquest parc, properament s’hi sumaran els parcs ja en construcció o que han complert la seva tramitació administrativa, com són el PFV de Son Salomó (50 MW) i el Menorca Renovables III a Maó (60 MW i declarat estratègic), entre d’altres, amb la qual cosa es podrà arribar així abans de temps als objectius de l’Estratègia Menorca 2030.

Cal assenyalar que el Consell de Govern va declarar aquest parc com a projecte industrial estratègic i que va rebre el vistiplau unànime per part dels membres del Consell de la Indústria. El projecte ha estat impulsat amb el suport de l’Ajuntament i del Consell de Menorca, que varen establir unes condicions per declarar-lo estratègic que s’han tingut en compte a l’hora d’executar-lo. Va ser seleccionat per l’Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía (IDAE) per a una subvenció de 2,6 M€ en el marc del programa SOLBAL 2.

En aquesta fase de construcció s’han generat fins a 80 llocs de treball.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt