Es Castell estrena el sistema de recollida porta a porta
Ahir dilluns va entrar en funcionament el nou servei de recollida porta a porta de la fase 4 d’implantació, que comprèn els domicilis i establiments del nucli urbà i del polígon des Castell, a Menorca.
Entre les 20.30 h i les 22.30 hores els veïns varen poder dipositar a la porta de casa seva o de l’establiment que regentin la fracció que corresponia segons el calendari de recollides. Un cop finalitzat l’horari per treure els fems, el servei de recollida va iniciar el recorregut per tots els carrers de la fase 4 per recollir les fraccions dipositades al poal multifracció o en els contenidors proporcionats a cada establiment comercial.
Les dades del porta a porta
Des de la seva posada en marxa als nuclis urbans de Maó de la fase 1 (Sant Climent, Es Canutells, Binidalí, Binixíquer i Llucmaçanes), a les urbanitzacions des Castell de la fase 2 (Trebalúger, Fonduco, Sínia d’en Riera, Son Vilar, Sol de l’Est, Santa Anna i Cala Sant Esteve) i a la fase 3 (Malbúger, port de Maó i POIMA) les xifres de recollida selectiva domiciliària han passat d’aproximadament el 20%, a un 75,3% de separació en origen comptabilitzant domicilis i comerços.
A hores d’ara, el principal model que permet incrementar de forma considerable els percentatges de recollida selectiva en origen és el porta a porta, el qual és considerat per la normativa com a un model d’èxit comprovat i que s’està implantant a bona part del territori de l’Estat i que, de mica en mica, es preveu que s’implanti a tots els municipis de Menorca.
El porta a porta, segons han detallat des del Consell Insular de Menorca, suposa un canvi en la concepció de la gestió dels residus, en què la ciutadania es fa corresponsable dels residus que genera garantint la seva correcta separació. A més, aquest sistema garanteix una bona qualitat dels materials recollits, permet convertir-los en recursos valoritzables i l’elaboració de compost de qualitat a la planta de tractament de Milà.