Menorca adjudica el projecte d’energia eòlica i solar de Milà
El Consorci de Residus i Energia de Menorca ha adjudicat la redacció del projecte per a la implantació d’una instal·lació d’energia elèctrica renovable a Milà que combinarà la tecnologia eòlica i la solar fotovoltaica. Aquesta iniciativa suposarà la repotenciació del Parc Eòlic de Milà, que ha suspès l’activitat pocs mesos abans de la fi de la seva vida útil, i la seva hibridació amb plaques solars.
L’empresa IDOM Consulting, Engineering, Architecture Sau serà l’encarregada de redactar la documentació tècnica per a les instal·lacions, amb un pressupost de 217.420,75 € sense IVA. El projecte contempla la instal·lació de 3 aerogeneradors de 3,5 MW cadascun, que substituiran els molins actuals, i la instal·lació de panells solars a una bona part del terreny no ocupat per les infraestructures dels aerogeneradors. Així, s’aconseguiria arribar fins als 14,7 MW en la poligonal del parc eòlic, hibridant eòlica i fotovoltaica. A més, el projecte també incorporarà la instal·lació de bateries d’emmagatzematge de l’energia renovable.
El projecte també preveu la projecció de la infraestructura d’accés a la xarxa elèctrica d’aquestes instal·lacions de renovables, que haurà d’estar dimensionada per a totes les possibilitats de generació d’energia futures a l’àrea de Milà. En aquest sentit, es prendran en consideració les instal·lacions de fotovoltaica que podrien ser instal·lades en un futur sobre les superfícies dels abocadors clausurats de l’Àrea de Gestió de Residus de Milà, que podrien tenir entre 8 i 12 MW de potència.
En el cas més favorable que totes les instal·lacions de renovables possibles es portessin a terme, l’àrea de Milà podria incorporar un total de 26,7 MW entre la potència de les instal·lacions del parc eòlic que es projectaran en aquesta licitació i les possibles instal·lacions de fotovoltaica sobre els abocadors clausurats. Tot aprofitant un entorn altament antropitzat i amb infraestructures existents.
El Consorci de Residus i Energia de Menorca ha destacat que aquest projecte és una aposta per l’energia renovable i la transició energètica de l’illa, que contribuirà a reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i a augmentar la independència energètica. A més, ha anunciat que durant el procés de redacció del projecte, la repotenciació de Milà es portarà al Consell Científic i al Consell Social de la Reserva de Biosfera de Menorca amb l’objectiu d’iniciar un procés participatiu i de consultes i aconseguir el consens més ampli possible sobre com emprendre aquesta repotenciació.