Ara llegint
El Betlem de Santa Creu recobra vida després d’una restauració que coincideix amb el 800 aniversari del primer pessebre

El Betlem de Santa Creu recobra vida després d’una restauració que coincideix amb el 800 aniversari del primer pessebre

El Betlem de Santa Creu recobra vida després d'una restauració que coincideix amb el 800 aniversari del primer pessebre

La Parròquia de Santa Creu de Palma ha acollit avui la presentació dels actes commemoratius organitzats amb motiu del 800 aniversari del primer naixement vivent, el betlem de Sant Francesc d’Assís, en eel llogaret italià de Greccio.

Durant una roda de premsa, en la qual han intervingut el rector de Santa Creu, Nadal Bernat, el conservador de patrimoni de la parròquia, Antoni Pons, i el director del taller de restauració Xicaranda, Alfredo Claret, s’ha donat a conèixer el procés de restauració que s’ha duit a terme del valuós conjunt betlemístic històric de la parròquia de Santa Creu.

Betlem de Sant Francesc d’Assís

L’any 1223, ara fa 800 anys, Sant Francesc d’Assís va crear el primer naixement vivent al petit llogaret italià de Greccio. Aquesta representació va marcar una fita en la celebració de Nadal i ha esdevingut una tradició escampada arreu del món que perdura fins als nostres dies. Per això, la Parròquia de Santa Creu ha volgut commemorar aquesta fita cabdal amb tot un seguit d’actes com exposicions, conferències i concerts.

La història de Greccio recorda la importància de la simplicitat i la humilitat en la celebració de Nadal. Sant Francesc, “en un esforç per transmetre el missatge de la humilitat de Crist -ha explicat el rector-, va transformar una cova en un escenari viu on els habitants representaven Maria, Josep, l’Infant Jesús i els animals. Tots ells varen experimentar de manera commovedora l’esdeveniment del naixement de Jesús a les seves pròpies vides”.

El betlem de Greccio, ha afirmat, “continua inspirant-nos a recordar el vertader significat de Nadal: l’amor, l’esperança i la salvació que va portar el naixement de Jesús al Món. És un recordatori que, fins i tot en un món ple, a vegades, de convulsions, la senzillesa i la fe poden il·luminar les nostres vides”.

Els actes commemoratius seran quatre conferències, una taula rodona i dos concerts.

Restauració del conjunt betlemístic de Santa Creu

Així mateix, l’església parroquial de Santa Creu de Palma ha duit a terme durant l’any 2023 la restauració del seu betlem històric, reivindicant un conjunt de peces de distintes èpoques, factures, materials i procedència, que configuren, això no obstant, un betlem de gran interès. El resultat es podrà contemplar a partir del dia 28 de novembre, durant el primer dels actes que celebra la parròquia entorn a l’aniversari de Greccio.

Durant vuit mesos, els tècnics restauradors han hagut de superar tota mena de dificultats. Per una banda, no hi havia precedents a l’illa de Mallorca d’una restauració similar. No es coneixien els materials usats en la confecció de les figures, fet que ha obligat a demanar analítiques de materials així com radiografies. A més a més, la mancança de tècnics de referència en restauració de teixits ha fet necessària la col·laboració amb CYRTA, un taller especialitzat en la matèria ubicat a Sevilla. Els responsables del taller, Pablo Pérez i Pablo Portillo, han hagut de viatjar a Mallorca per desvestir les figures, han restaurat els teixits al seu taller i han tornat a l’illa per vestir una altra vegada el betlem.

Enfront dels reconeguts conjunts napolitans conservats a Mallorca, la parròquia conserva peces confeccionades per tallers que tingueren un abast regional. Del segle XIX, dues figures modelades en fang que van muntades sobre un maniquí de fusta articulat, Sant Josep i la Verge Maria, factura que permetia canviar no sols les robes que duien posades, sinó també modificar-ne la postura, possibilitant així noves maneres de representar el Misteri. El Bon Jesús d’Olot, de final del segle XIX o principis del segle XX, és una peça posterior i demostra que el canvi d’escala va ser cosa habitual en un betlem mallorquí.

També del segle XIX, encara que probablement una mica posterior a Sant Josep i a la Verge Maria, s’han conservat els animals del pessebre i un conjunt de reis de terracota. Es tracta d’unes figures carregades de detalls, tant de forma com de policromia. Criden l’atenció els realitzats en or fi brunyit, que atorguen riquesa a les peces. Tant en algunes parròquies de l’illa com en alguna col·lecció particular, en coneixem alguns de paral·lels, encara que d’unes mides més reduïdes, més senzills i amb l’or fi substituït per purpurina.

Per acabar amb la descripció del betlem històric, han explicat els experts en patrimoni, Santa Creu conserva un conjunt de reis amb els seus patges, encara que falta un dels patges blancs. Són peces de vestir que presenten els caps, les mans i els peus fets amb fang cuit policromat, i el cos i les extremitats formades per un maniquí de fusta fix. Les testes responen sense cap dubte als models propis del taller del Mestre de les Verges Rosses, gràcies als característics trets fisonòmics propis d’aquest taller, figures de front ample, ulls junts i nassos esmolats. Vestits amb robes pròpies de la moda del segle XVIII i confeccionades amb gran detall, es consideren les peces més antigues de tot el betlem de Santa Creu.

Aquesta restauració del betlem de Santa Creu, han assegurat durant la roda de premsa, s’ha desenvolupat amb la intenció d’intervenir el patrimoni de la parròquia al més alt nivell científic, creant un valuós precedent per a futures intervencions d’altres conjunts betlemistes a Mallorca i afegint un seguiment integral de tota la restauració a partir d’un producte audiovisual documental. En aquest punt, Mn. Nadal Bernat ha volgut agrair a tots els particulars que han fet generoses aportacions gràcies a les quals, juntament amb fons parroquials, s’ha pogut finançar aquest projecte, que no ha comptat amb cap subvenció institucional.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt