Ara llegint
La UIB ha estalviat el 31% en electricitat apagant la calefacció i a partir d’ara racionarà l’aire condicionat

La UIB ha estalviat el 31% en electricitat apagant la calefacció i a partir d’ara racionarà l’aire condicionat

Les variacions imprevisibles i continuades en el preu de l’electricitat i del gas derivades de les inestabilitats geopolítiques internacionals han obligat la Universitat de les Illes Balears a implementar noves mesures d’estalvi i eficiència energètica, segons han explicat avui. Aquestes mesures prioritzen les actuacions que no requereixen una inversió econòmica substancial i produeixen efectes a curt termini, en concret: ventilació dels edificis, control de les condicions de temperatura i optimització de l’ús dels edificis.

Tot i les mesures implantades el 14 de març de 2022, que han suposat un estalvi del 31 per cent en el consum d’electricitat respecte del mateix període de l’any 2021, el cost de la despesa energètica a la UIB ja ha superat, avui, els 2 milions d’euros: més del total pressupostat per a tot l’any 2022.

Aquestes noves mesures han estat discutides amb els representants del personal d’administració i serveis, del personal docent i investigador i dels alumnes, i s’afegeixen a les accions que des de l’any passat l’equip de govern de la UIB ha impulsat per fer realitat una Universitat més sostenible i descarbonitzada, energèticament autosuficient, que redueixi els propers anys la dependència de les energies no renovables i dels efectes econòmics de la volatilitat del preu de l’energia.

Les novetats

Entre les mesures que s’implementaran ara destaca que la climatització dels edificis s’engegarà i s’ajustarà en funció de les condicions meteorològiques diàries, encara que a partir de les 10 hores es posarà en marxa la climatització de totes les aules on es duguin a terme proves d’avaluació, i es garantirà la climatització necessària per a la seguretat de totes les instal·lacions crítiques i la continuïtat de l’activitat investigadora.

A partir del 13 de juny, les biblioteques romandran obertes fins a les 15 hores. Més enllà d’aquesta hora, els alumnes podran utilitzar la biblioteca de l’edifici Gaspar Melchor de Jovellanos i sales d’estudi a l’edifici Antoni Maria Alcover i Sureda. Així mateix, s’obriran sales d’estudi a l’edifici Antoni Maria Alcover i Sureda, el més eficient energèticament, durant els caps de setmana.

A partir del 16 de juliol, els edificis del campus romandran oberts fins a les 15 hores, amb l’excepció de Son Lledó i dels edificis Antoni Maria Alcover i Sureda, Gaspar Melchor de Jovellanos i Guillem Cifre de Colonya, que tancaran a les 18 hores. La resta d’edificis mantindran l’horari habitual.

Respecte a les seus universitàries de Menorca i d’Eivissa i Formentera, es mantindran els mateixos criteris i horaris que s’han aplicat aquests darrers anys.

Tant el Vicerectorat d’Economia i Infraestructures com la Gerència duran a terme un seguiment continuat de l’impacte d’aquestes actuacions i de la sensació tèrmica als edificis de la Universitat i faran ajustaments periòdics segons els resultats d’aquest seguiment.

La Universitat ha aprofitat l’ocasió per agrair l’esforç, el compromís i el sentit de responsabilitat institucional de la comunitat universitària, a la qual agraeix igualment que hagi aportat propostes per reduir el consum energètic de la Universitat. Algunes ja s’han posat en marxa i d’altres estan pendents de trobar el finançament adient per poder dur-les a terme.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt