Ara llegint
Arranca la verema a la DO de Binissalem amb previsions d’una bona anyada

Arranca la verema a la DO de Binissalem amb previsions d’una bona anyada

Arranca la verema a la DO de Binissalem amb previsions d'una bona anyada

Avui mateix s’ha iniciat la campanya de verema als cellers de la Denominació d’Origen Binissalem. Tot i que les dates d’inici són les habituals per a les varietats de raïm més primerenques com Chardonnay o Moscatell, enguany la verema s’ha iniciat amb la varietat Syrah. Una primera partida de raïm destinada a l’elaboració d’un vi rosat, entrava aquesta matinada a la bodega Santa Catarina de Sencelles.

Es preveu que, a partir de la setmana que ve, la resta de cellers es vagin sumant, progressivament, en funció del grau de maduració de les diferents varietats de raïm. Mentrestant, els tècnics del Consell Regulador realitzen les inspeccions anuals a les vinyes i les corresponents auditories de verema als cellers per comprovar que es compleixen els requisits del Plec de condicions de la DO Binissalem.

Les previsions de producció són bones per a aquesta campanya, els viticultors coincideixen que “hi ha més raïm, i que aquesta presenta un estat sanitari molt bo”. Queda esperar com es desenvolupa la meteorologia del mes d’agost i setembre, per permetre una verema tranquil·la, aconseguint la qualitat desitjada al fruit i per tant als vins.

En relació a la campanya, cal destacar que enguany tampoc la pagesia mallorquina s’ha lliurat de les onades de calor, tres fins ara, amb durades prolongades. Les temperatures màximes han fregat, o fins i tot superat, els 40ºC i les mínimes nocturnes també han estat elevades, registrant-se anomalies de +2ºC sobre les mitjanes. Una calor extrema que es repeteix en cada campanya. Cal destacar que aquesta darrera setmana, la calor ens donat una treva i, s’han normalitzat les temperatures mantenint-se, durant uns dies, a la mitjana, o fins i tot per sota de les mitjanes normals, per a l’època de l’any.

L’evolució

Segons les dades de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), els mesos de març i abril van tenir un caràcter molt càlid a les Balears amb anomalies tèrmiques de 1,4 i 0,8 ºC, respectivament. Amb aquest inici de la primavera i amb l’experiència de les campanyes anteriors, el ple del Consell Regulador, va procedir al maig a l’autorització del reg. Si bé el maig i el juny van tenir un caràcter humit, el juny ja es va manifestar com un mes molt càlid amb una anomalia de 1,1 ºC.

Amb vista a l’estiu es preveien onades de calor prolongades i intenses, que s’han complert. Cal tenir en compte que, malgrat les reserves d’aigua al subsol, les elevades temperatures provoquen una pèrdua d’aigua molt important per evapotranspiració que obliga, en algunes vinyes, a fer aportacions d’aigua a dosis moderades per garantir el funcionament del metabolisme vegetal i el desenvolupament, maduració i qualitat del fruit.

D’altra banda, a causa de les temperatures elevades i el caràcter sec de la climatologia, les plagues no són, de moment, les protagonistes d’aquesta campanya.

La tipologia de sòls de la DO Binissalem, amb gran quantitat d’elements gruixuts, permeten un bon drenatge que, juntament amb les pràctiques de cultiu i l’orientació de les vinyes, són factors claus per minimitzar els efectes provocats per les condicions meteorològiques. Cal destacar que les varietats locals, en general, tenen molt bona resposta a les condicions climàtiques pròpies de la zona a les què estan ben adaptades, permetent obtenir vins de qualitat amb característiques diferencials i singulars de la DO Binissalem.

Els viticultors disposen de la tecnologia i els coneixements tècnics per monitoritzar les necessitats dels ceps i treballar per minimitzar els efectes provocats pel canvi climàtic, que són cada cop més evidents, amb irregularitat del règim de pluges i onades de calor més freqüents i de més durada.

Verema nocturna

Un any més realitzaran algunes pràctiques com: veremes abans de l’alba, refredament dels raïms abans de ser processats… per garantir la qualitat dels vins elaborats.
Per iniciar la verema, els viticultors valoren el grau de maduració idoni, és a dir, tant la concentració de sucres com la maduració fenòlica, que determinarà el moment òptim en funció del vi a què es destini aquest raïm, paràmetres condicionats per la disponibilitat d’aigua i la temperatura ambiental. Si bé, cal esperar el moment idoni per veremar, cal valorar molts altres paràmetres que no posin en risc la qualitat del raïm i garanteixin la collita.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt