Ara llegint
Amics de la Terra sembra plantes arbustives i mel·líferes a Son Torrella

Amics de la Terra sembra plantes arbustives i mel·líferes a Son Torrella

Amics de la Terra sembra plantes arbustives i mel·líferes a Son Torrella

L’entitat Amics de la Terra, en col·laboració amb el gestor de la finca, expert forestal de Tramuntana XXI, i una trentena de voluntaris compromesos amb el medi ambient, va dur a terme el passat cap de setmana una jornada de conservació a la finca de Son Torrella del Puig Major. En aquest racó de la natura, als peus del cim més alt de Mallorca, es varen dur a terme diverses activitats de reforestació i conservació de la biodiversitat en companyia de socis i voluntaris.

Amb el ferm propòsit de protegir i enfortir la biodiversitat de la Serra de Tramuntana, Amics de la Terra va dur a terme la plantació d’espècies arbustives i mel·líferes autòctones, fonamentals per a l’hàbitat dels pol·linitzadors posant en valor la importància de la conservació de l’ecosistema local, segons han detallat mitjançant una nota de premsa. Segueixen així l’estela deixada per Carlos Zayas, desaparegut recentment, que fa trenta anys va posar en marxa un ambiciós projecte de reforestació de la finca.

Son Torrella

Son Torrella no només destaca per ser la finca més alta de Mallorca. La finca està situada entre la Serra de Son Torrella, el puig del Migdia, el Puig Major i una cresta rocosa que la separa de les finques de l’Ofre, Cúber i Almallutx. Aquests factors fan que tengui unes característiques climàtiques úniques. La seva vall és l’única de l’illa on neva cada hivern, una circumstància que explica el clima prepirenaic amb el que s’ha qualificat. La pluviositat mitjana anual és de 1.200 litres per metre quadrat.

La finca, de 440 hectàrees d’extensió, disposa d’una zona que fins a finals dels anys quaranta es va dedicar al cultiu de cereals. El centre de la vall conserva un bosc d’alzines que fins fa cinquanta anys s’explotava per a la producció de carbó vegetal.

El grup de voluntaris que va prendre part dissabte a l’acte de sembra.

Al nord s’hi troben les cases i dos safareigs, així com un conjunt de xiprers plantats per l’actual propietat durant la dècada dels anys cinquanta. Al peu del Puig Major s’hi estén una àrea que tradicionalment es dedicava al cultiu de cereals.

Durant la jornada, els voluntaris varen gaudir d’un petit refrigeri elaborat amb productes locals, fomentant així la consciència sobre el consum responsable i la sostenibilitat.

Des d’Amics de la Terra destaquen la importància de regeneració d’ habitats en la biodiversitat i en la lluita contra la crisi climàtica. “La regeneració d’aquests espais, tant en finques públiques i espais naturals protegits com en finques privades (que abasten una gran part de la Serra de Tramuntana), hauria de ser de màxima prioritat.
L’objectiu principal d’aquestes accions és combinar labors que contribueixin a la regeneració de hàbitats i, al mateix temps, fomentar la participació activa de la societat a través de la Custòdia del Territori”, han explicat.

L’Acord de Custòdia del Territori amb els propietaris de Son Torrella, compta amb el suport del Consorci de la Serra de Tramuntana del Consell de Mallorca i el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, la qual cosa permet dur a terme accions participatives i formatives de conservació any rere any, amb l’objectiu de preservar i millorar la biodiversitat en el cor de la Serra.

Amics de la Terra és una entitat compromès amb la conservació de l’entorn natural i té programades més activitats en els pròxims mesos. Fa trenta anys que duu a terme un programa de repoblació a Son Torrella.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt