Les entitats ecologistes exigeixen transparència i participació real en l’aprovació dels projectes de l’Impost de Turisme Sostenibe
Les entitats ecologistes Amics de la Terra i GOB reclamen “no més promoció turística amb lTS”, i exigeixen l’habilitació dels espais de presa de decisió prevists a la Llei de ITS (Impost del Turisme Sostenible) per poder incidir en l’aprovació dels projectes que s’hi han presentat. Des de les entitats reclamen posar en marxa un equip de treball que revisi les finalitats de l’ITS (art. 19.3), elabori l’estratègia, com a mínim per un període quinquennal i que s’obri un procés per tornar a redactar la composició, el sistema de votació i de valoració de projectes.
En un comunicat, l’ecologisme critica “el desviament dels fons a finalitats diferents de les establertes per la llei, la nul·la voluntat d’obrir el debat sobre les finalitats de l’ITS incomplint els acords de Bellver (acord 91) de manera oberta i participada, ni tan sols garantint la participació dels membres de comitè executiu i el ple de la Comissió i la manca de transparència absoluta, amb designacions totalment confuses sobre els «conceptes finançats» de les partides aprovades, que obre la possibilitat també a plantejar projectes tan desbaratats com la promoció turística via influencers de Platja de Palma en temporada baixa per part de l’Ajuntament de Palma”.
Segons expliquen, “la justificació que va poder proporcionar la pandèmia de la COVID ha desaparegut, afortunadament, pel fort restabliment de tots els sectors productius, estimulat per una temporada turística excessiva en termes de turistes, IPH i ocupació. És per això que la informació que segueix formulant el Pla al que estableix l’article 36 de la Llei 2/2020 de mesures urgents i extraordinàries per a l’impuls de l’activitat econòmica i la simplificació administrativa en l’àmbit de les administracions públiques de les Illes Balears per pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la COVID-19 resulta ja extemporània i sense cap fonament”.
Els ecologistes afegeixen que a la reunió de la Comissió anterior a l’aprovació del Pla anual 2023, la Conselleria els informa (sense cap tipus de possibilitat de decidir) sobre la destinació del pressupost durant la pandèmia “Les partides més grosses eren: transferència als Consells (15M), Agència d’Estratègia Turística AETIB (10M: bons turístics, concert 40 principales, màrqueting…), avals ISBA a empreses (7M), FOGAIBA (9M)…”
L’aprovació en el Ple de la Comissió del Pla Anual pel 2023 amb el vot motivat en contra d’Amics de la Terra i l’absència del GOB deixa clar, expliquen, “que la intenció continua sent de disposar i pervertir els objectius inicials de l’impost”. Per això, posen d’exemple el que es va aprovar en la sessió de 28 de juliol de 2022:
1.- Creació d’una comissió de treball que assessorarà en la valoració tècnica dels criteris subjectius, formada exclusivament per direccions generals del govern. “Obviant el que disposa la Llei en relació en els instruments de presa de decisions participats”, destaquen.
2.- Prioritats del Pla Anual 2023(diferents al que marca la llei, art. 19.3: “a) Protecció, preservació, modernització i recuperació del medi natural, rural, agrari i marí”):
a) Mitigació i adaptació al canvi climàtic.
b) Accés a l’habitatge i solucions front a l’emergència habitacional.
c) Economia blava sostenible, biodiversitat marina i ciències del mar.
d) Biomedicina i ciències de la salut.
e) Mobilitat sostenible.
f) Economia circular.
g) Projectes de R+D+I, especialment els vinculats amb algun dels sectors
identificats en les lletres anteriors.