Ara llegint
Arranca la tramitació del futur Parc Natural de Ponent, de 7.000 hectàrees

Arranca la tramitació del futur Parc Natural de Ponent, de 7.000 hectàrees

Arranca la tramitació del futur Parc Natura de Ponent, de 7.000 hectàrees

La presidenta del Govern, juntament amb el Conseller de Medi Ambient i Territori i el batle de Calvià han presentat l’àmbit del que pretén ser el futur Parc Natural de Ponent. La proposta inclou un àmbit terrestre i també marítim de més de 7.000 hectàrees, englobant espais que actualment ja compten amb diferents figures de protecció de la xarxa Natura 2000 (LIC, ZEPA) o de la Llei d’Espais Naturals (ANEI, ARIP), i afegint també algunes àrees annexes interessants que contribueixen a consolidar el conjunt.

Francina Armengol, ha estat acompanyada pel conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, durant la visita ha anunciat l’inici de la tramitació per a protegir aquest indret de “gran valor natural i patrimonial”. A la visita també hi han assistit el batle de Calvià, Alfonso Rodríguez; el regidor de Medi Ambient i Transició Energètica, Rafel Sedano; el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas; l’oceanògraf Xavier Pastor, i el director de Marilles Foundation, Aniol Esteban, entre altres autoritats.

El parc natural de Ponent és el vuitè de l’arxipèlag (Ses Salines d’Eivissa i Formentera, Albufera des Grau, Albufera de Mallorca, Mondragó, es Trenc, Llevant i Dragonera), al qual s’ha d’afegir el parc nacional de Cabrera i d’altres espais naturals amb figures importants de protecció, com el paratge natural de la Serra de Tramuntana.

El nou parc, el qual se sotmetrà ara a un procés de participació, abraça 6.923 hect`àrees (1.083 terrestres i 5.840 marines) i respon a una petició de l’Ajuntament de Calvià, de la societat civil i dels actors econòmics de Calvià, bolcats des de fa anys en la reconversió de la zona.

“Calvià aposta des de fa temps per la sostenibilitat i és molt important col·locar els seus valors naturals en la primera línia de com mostrem el municipi al món. Aquesta és la línia de treball adequada per unes Illes Balears no només de present, sinó també de futur, pensant en la sostenibilitat ambiental i la conservació com les úniques eines que ens garanteixen la vida”, ha declarat la presidenta Francina Armengol.

La valoració del GOB

Des del GOB s’han afanyat a valorar molt positivament aquesta inciativa, “que la nostra entitat ha reclamat al llarg dels anys i especialment durant aquesta legislatura”. Des del grup ecologista han assenyalat que “aquesta zona manté un patrimoni natural extraordinari, amb hàbitats escassos i espècies amenaçades, i a la vegada suporta un ús públic intens i fins ara gens regulat”. 

Per al GOB “la declaració i gestió d’aquest espai protegit podria garantir la conservació i recuperació de la biodiversitat i alhora facilitar i ordenar les activitats de gaudi i aprofitament de la ciutadania per tal de fer-les compatibles amb els objectius de conservació”.

“Per això animam al Govern a que una vegada presentada la proposta d’àmbit, i entenem que assumit un compromís públic (que evidentment no es podrà materialitzar aquesta legislatura), faci sense més demora avanços en el sentit proposat”, han explicat des del grup ecologista.

D’aquesta manera han animat a la Conselleria de Medi Ambient i Territori i a l’Ajuntament de Calvià “a iniciar el procés informatiu i participatiu per a la discussió pública de la proposta, i a avançar en l’acord d’inici d’elaboració del Pla d’Ordenació de Recursos Naturals, que atorgaria protecció cautelar a algunes àrees de l’àmbit proposat que no formen part de la xarxa Natura 2000 i per tant no estan actualment suficientment emparades per figures de protecció”.

Una zona castigada que conserva valors naturals i patrimonials únics

La zona sud-oest de Mallorca és una de les que ha patit major pressió urbanística i turística de l’illa. Així i tot, conserva tot un seguit de valors naturals i patrimonials molt rellevants, 456 espècies de flora, almanco una trentena endémica, 10 hàbitats naturals i 75 espècies d’aus, 48 nidificants. En definitiva, un refugi per a algunes de les espècies més importants de l’avifauna marina de Mallorca, com el virot gros, la gavina roja, el corb marí o el virot petit, l’au marina més amenaçada d’Europa.

“El futur parc permet continuar potenciant els corredors biològics. La zona garantirà la continuïtat amb el parc natural de sa Dragonera i connectarà l’avifauna marina amb les espècies pitiüses i de la Península”, ha explicar el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir.

Dins el futur parc hi queden inclosos 10 illots, hàbitats importants de fauna i avifauna, amb la presència destacada de la sargantana balear, tant a l’Illa del Toro com a les Malgrats, reserves marines que la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació va ampliar l’any passat.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt