Ara llegint
Calvià compensa la seva petjada de carboni reforestant una àrea incendiada l’any 2011

Calvià compensa la seva petjada de carboni reforestant una àrea incendiada l’any 2011

Calvià compensa la seva petjada de carboni reforestant una àrea incendiada l'any 2011

L’Ajuntament de Calvià, amb l’objectiu de compensar la petjada de carboni, té al Registre de petjada de carboni, compensació i projectes d’absorció de diòxid de carboni del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, un projecte de reforestació d’una àrea de Peguera (Sa Talaia) afectada per un incendi l’any 2011. 

Membres de l’equip de govern i tècnics han visitat la zona avui migdia. El batle de Calvià, Juan Antonio Amengual, ha declarat que: “estam ben orgullosos d’aquest segell i de la feina dels funcionaris, i donarem continuïtat a aquesta tasca”. A més a més, el tinent de batle de Transició Energètica, Joan Thomás, ha assegurat que “amb aquest segell hem aconseguit ser pioners a les Balears”.

Segell CALCULO

Des de 2015, i amb el suport de la Federació Espanyola de Municipis (FEMP), el consistori calvianer ha calculat la petjada de carboni any rere any i ha obtingut, ara per ara, cinc segells de REDUZCO la petjada. Aquests segells fan referència a quatre anys consecutius, motiu pel qual fins al 2018 no es podia obtenir-ne el primer (2015-2018, 2016-2019, 2017-2020, 2018-2021 i 20192022).

En el cas de l’Ajuntament de Calvià per al càlcul de la petjada de carboni es recullen les emissions de dos abasts:

Abast 1: emissions directes de gasos d’efecte hivernacle (GEI), les procedents de la combustió de combustibles fòssils a calderes d’edificis i instal·lacions municipals, així com vehicles municipals.

Abast 2: emissions indirectes de gasos d’efecte hivernacle (GEI) associades a la generació d’electricitat adquirida i consumida pel municipi.

En l’àmbit de gestió municipal, el càlcul de la petjada de carboni permet disposar d’una informació veraç sobre l’estat de les emissions de gasos d’efecte hivernacle del consistori, així com tractar d’establir les millores ambientals, més adequades i pràctiques, segons les particularitats pròpies de l’Ajuntament de Calvià, i contribuir així a la lluita contra el canvi climàtic. Independentment del benefici ambiental, el càlcul de la petjada pot ser una eina d’estalvi de costos, ja que detecta possibilitats de millora de l’eficiència energètica que, en la majoria dels casos, suposen estalvis econòmics importants.

Segell REDUZCO

Un pic calculat la petjada de carboni, i per a poder aconseguir el segell REDUZCO ha de passar un termini no inferior a quatre anys en els quals es produeixi una minva de les emissions.

El primer segell REDUZCO obtingut pel consistori calvianer va ser en el període 2015-2018 i de llavors ençà se n’han assolit cinc.

En el darrer període calculat, la reducció va ser d’un 10,74% de la mitjana d’intensitat d’emissió en el trienni 2020-2022, respecte del trienni 2019-2021.

Segell COMPESO, projecte de reforestació a sa Talaia

Per aconseguir el segell COMPENSO, l’Ajuntament ha inscrit fa poc un projecte de reforestació, acompanyat d’un pla de gestió a 50 anys vista amb la indicació de quantes tones de CO2 es podran absorbir al final d’aquest període.

En el projecte presentat, el consistori es compromet a mantenir i gestionar la zona forestal durant cinc dècades i presentar-ne informes quinquennals sobre l’estat.

El projecte recull la reforestació d’una zona de titularitat municipal situada en sa Talaia de Peguera que es va dur a terme entre els anys 2012-2016, tant per estudiants de centres escolars com per turistes voluntaris allotjats a la zona de Peguera. Les tasques de reforestació es varen centrar en l’àrea afectada per l’incendi ocorregut el 2011.

La superfície del projecte es va dividir en quatre zones amb densitats i dimensions homogènies, de la qual es va excloure una àrea per mor de la densitat natural de regeneració elevada. El projecte finalment presentat s’ha centrat en tres zones amb una superfície total de 7,2 ha, amb una plantació inicial de 3.097 pinotells i una previsió de supervivència de 1.458 exemplars al final del període.

El pressupost estimat per a la correcta gestió i manteniment de l’àrea inclosa en el projecte és al voltant dels 35 mil euros.

Compromís mediambiental de Calvià

Els segells ministerials obtinguts destaquen els esforços continuats de l’Ajuntament de Calvià en la reducció de l’emissió de gasos d’efecte hivernacle, la lluita contra el canvi climàtic  i la conservació ambiental.

El consistori calvianer és un dels pocs d’Espanya amb segell COMPENSO inscrit en el registre de petjada de carboni, compensació i projectes d’absorció del Govern espanyol, creat a partir del Reial decret 163/2014, de 14 de març.  Cada acció per reduir o compensar la petjada de carboni en l’àmbit municipal té un impacte en la lluita contra el canvi climàtic.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt