Ara llegint
Detingut un treballador del Museu de Lluc que se’n duia a ca seva joies de gran valor i milers d’euros dels donatius

Detingut un treballador del Museu de Lluc que se’n duia a ca seva joies de gran valor i milers d’euros dels donatius

Un treballador del Museu del Santuari de Lluc ha estat detingut com a probable autor d’un robatori continuat, probablement al llarg de mesos, de diverses joies, una quantitat molt important de peces de patrimoni històric i doblers de les bacines de l’església. Els fets varen ser descoberts el mes de febrer i després d’una llarga investigació centrada en els 150 treballadors de Lluc ahir dijous es va procedir a la detanció del pressumpte lladre.

Va ser el dia 20 de febrer quan el prior del Santuari de Lluc, Marià Gastalver, acompanyat del responsable de l’empresa que gestiona el Santuari, Spiritual Mallorca, es varen presentar al quarter de la Guàrdia Civil d’Inca per presentar una denúncia per robatori continuat en el Museu del Santuari de Lluc.

Algunes de les joies que s’han recuperat.

Ningú fins aleshores no s’havia adonat qui hi mancàs res al museu. Va ser un visitant assidu qui, discretament, els havia comunicat que algunes de les peces exposades no coincidien amb les originals i que d’altres havien desaparegut.

Amb l’ajuda d’un treballador del Museu varen inspeccionar el fons que s’hi troba dipositat i varen observar com tres cordoncillos mallorquins d’or, datats respectivament en els segles XVIII i XIX, havien estat intercanviats per falsificacions de la mateixa longitud (entre 1’5 i 2 metres) i que havien estat col·locats de la mateixa manera que els originals.

També varen detectar que hi faltaven 20 peces catalogades com a Bé d’Interès Cultural (BIC) i també 448 medalles de diferent tipologia i monedes de l’època romana, totes elles de gran valor cultural i econòmic.

A part de tot això, també des de Lluc es va denunciar la desaparició de 12.100 euros de la caixa forta de la vicaria del Santuari i d’altres estàncies del complex religiós, així com també de les bacines repartides per diferents llocs de l’església.

La investigació, iniciada aleshores, es va centrar en les més de 150 persones que tenen relació laboral amb el Monestir i amb el Museu.

La Guàrdia Civil va poder aclarir que un comerç dedicat a la compra i la venda de joies de Palma havia adquirit, per parts i en dies diferents, un dels cordoncillos d’or i també diverses monedes, catalogades com a BIC, entre els mesos de març i juliol de 2022. Les peces s’han fos i ja no es podran recuperar.

Els agents sospitaven que la major part del botí no havia estat posat a la venda, per la qual cosa la prioritat de l’operació va consistir precisament en evitar la seva destrucció. Per això sol·licitaren al jutjat una ordre d’entrada en el domicili del principal sospitós, un treballador del Museu de 56 anys d’edat, amb l’objectiu de fer-hi un registre.

Va ser ahir dijous quan es va procedir a la detenció, en el propi Santuari de Lluc, del sospitós del robatori continuat. En una posterior inspecció de la seva taquilla, juntament amb els seus efectes personals s’hi va localitzar una caixa amb monedes antigues de l’època d’Isabel II, cinc sacs transparents plens de monedes corresponents a donatius al Santuari, així com un arxivador ple de monedes i objectes prehistòrics, antigament exposats al Museu.

Acte seguit es va procedir al registre domiciliari i es varen localitzar, en un fals sostre d’un armari, un total de 25.000 euros en bitllets i dues caixes plenes de joies que estan catalogades com a BIC. En total, la troballa apuja a més de 100 peces.

El treballador del Museu ha estat acusat dels delictes de robatori amb força continuat, delicte contra el patrimoni històric, a causa de la destrucció d’alguna de les peces, delicte de robatori amb força a la caixa forta i a les caixes dels donatius i també d’un delicte de blanqueig de capitals.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt