El Consell cerca les gallufes que collien oliva per homenatjar-les
El Consell de Mallorca ha començat una campanya de recerca exhaustiva de les dones que varen treballar com a collidores a la serra de Tramuntana. Unes dones, conegudes com les gallufes, que amb el seu treball, contribuïren al desenvolupament de la producció oliera a Mallorca i a la transformació de la Serra que és ara Patrimoni de la Humanitat.
La seva història durant molt de temps ha estat poc reconeguda. A la darrera edició dels premis d’honors i les distincions del Consell de Mallorca que reconeix la tasca de persones i entitats en benefici de Mallorca aquest col·lectiu va rebre la Medalla d’Honor i Agraïment. “Volem anar més enllà i conscients que a Mallorca encara viuen moltes dones i ara que tenen una edat avançada, volem trobar-les, retre’ls homenatge i aconseguir que no s’esborri la seva memòria”, ha assenyalat avui la consellera de Territori, Maria Antònia Garcías.
En aquesta campanya de recerca en la qual es repartiran per Mallorca inicialment 300 pòsters hi col·laboraran directament altres departaments del Consell Insular de Mallorca: el departament de Presidència, sobretot a través de les Direccions insulars de promoció sociocultural i de la Direcció insular d’Igualtat, i també l’Institut Mallorquí d’Afers Socials.
D’altra banda, la consellera Garcías ha assegurat que és fonamental la implicació de les entitats vinculades a la Serra i també la dels ajuntaments de Mallorca. Tots han estat informats amb anterioritat de la intenció del Consell trobar Collidores.
Garcías ha agraït a l’Ajuntament de Campanet i a la batlessa Rosa Maria Bestard la seva participació en la presentació de la campanya, a la qual també hi han assistit 12 collidores, la majoria del municipi entre elles Isabel Seguí, qui va recollir en nom del col·lectiu la medalla a l’acte oficial del Consell de Mallorca.
Una vegada trobades es preveu posar en marxa un projecte per recollir el seu testimoni individual i col·lectiu, i posar així en valor la seva història que forma part de la de molts homes i dones que varen transformar la Serra i ho varen fer d’una forma tan harmònica que aquest territori va rebre l’any 2011 la distinció Unesco en la categoria de paisatge cultural.