El nou centre de dia de Sóller ja compta amb projecte arquitectònic
El que serà el primer centre de dia públic de Sóller ja compta amb projecte arquitectònic. El comitè tècnic format per la Conselleria d’Afers Socials i Esports, l’Ajuntament de Sóller i el Col·legi d’Arquitectes de les Illes Balears ha elegit el projecte de rehabilitació signat pel gabinet d’arquitectes de Santiago Fiol i ha adjudicat el contracte per a la redacció del projecte.
El nou equipament és situarà a l’antic escorxador ubicat al camí de Ses Fontanelles que va cedir el passat mes de desembre l’Ajuntament de Sóller quan es signà el conveni entre les dues administracions per a fer possible el centre de dia. La intervenció que s’hi farà serà molt respectuosa ja que es tracta d’un edifici catalogat i amb un alt valor patrimonial.
El pressupost total del projecte és de 905.816 euros, aportats al 50 per cent per la Conselleria d’Afers Socials i Esports i l’Ajuntament de Sóller. Comptarà amb un total de 20 places, i d’elles, un mínim de 15 seran per a persona majors en situació de dependència que s’incorporaran a la Xarxa Pública d’Atenció a la Dependència.
Projecte funcional
El que es l’antic escorxador de Sóller compta amb un edifici principal, amb planta baixa i una part central amb més altura, que ocupa una superfície de 310 m2 i un conjunt d’edificacions annexes menors d’un total de 153 m2. Per als arquitectes, «la necessitat de disposar el programa funcional ocupant dos edificis independents fa imprescindible la construcció d’un nou cos que fa de nexe i permet realitzar totes les circulacions de l’edifici cobert, i alhora serveix com a accés principal al centre de dia». A més, per facilitar l’arribada i la recollida dels usuaris es manté l’espai diàfan que queda entre la façana de l’edifici i el muret existent.
Conscients del valor patrimonial de l’edifici principal, que està catalogat, es mantendrà tant la seva imatge exterior com tota l’estructura. Per tal de posar en valor l’espai d’aquest cos principal, es proposa la demolició del sostre entremig i s’hi ubica la sala polivalent i la de descans com a un únic espai interior en tota la seva alçada original. Les estances es disposen de manera que els desplaçaments entre les diferents activitats siguin mínims i es dona prioritat a la connexió entre la sala polivalent i la sala de descans, a la nau principal, directament connectades amb la cuina, el magatzem i un dels banys geriàtrics. Per tal de millorar la relació de les sales principals amb l’espai exterior es proposa l’obertura de dues noves finestres cap al Sud, que milloren la il·luminació i ventilació naturals. El pati posterior s’habilita com a espai exterior per als usuaris, es manté l’arbrat existent amb una part enjardinada i una zona pavimentada que disposa d’una pèrgola vegetal per donar ombra a l’estiu.
L’espai polivalent compta amb taules componibles amb capacitat per a 20 usuaris, un taulell amb pica, mobiliari per guardar material de feina, i té connexió directa amb el magatzem. Disposa d’un revestiment de paret acústic que permet la fixació d’elements per la personalització de l’espai. La sala de descans, situada a continuació, compta amb tancaments mòbils que permeten una major flexibilitat d’ús del centre i que es poden allargar cap a les terrasses exteriors assolellades.
La nau principal té doble alçada per tal de posar en valor l’espai més interessant de l’edifici, en el qual es proposa una passera perimetral d’ús restringit per poder realitzar la maniobra i neteja de les finestres i el manteniment de les instal·lacions i les cobertes dels cossos annexos.
La cuina s’ubica al cos Sud de l’edifici principal. Donat que el servei de menjador es realitzarà mitjançant càtering, la cuina compta amb un accés directe des de l’espai exterior del centre de dia per tal de facilitar la càrrega i descàrrega.
Les zones de serveis per als usuaris i la zona de personal s’ubiquen a l’edifici F on hi ha la sala de fisioteràpia, la sala de cures i un segon bany geriàtric per als usuaris, i també la zona de descans i vestidors per als treballadors del centre de dia. La sala de fisioteràpia compta amb il·luminació i ventilació naturals obertes a l’exterior però protegit de la vista de la resta dels usuaris. La zona de personal disposa d’un espai de descans amb un petit office, amb banys i vestidors, que compten amb un espai sec amb guixetes per canviar-se.
A més, tot el projecte està pensat per garantir la seva accessibilitat universal i sigui sostenible, tengui unes instal·lacions eficients i una adequació mediambiental.
Terminis
El despatx d’arquitectes de Salvador Fiol disposa de dos mesos des de la signatura del contracte per a completar el projecte bàsic.