Ara llegint
“Madò Canoneta”, el conte per explicar a les escoles el comerç de la taronja a Sóller

“Madò Canoneta”, el conte per explicar a les escoles el comerç de la taronja a Sóller

"Madò Canoneta", el conte per explicar a les escoles el comerç de la taronja a Sóller

Aina Mora Vives (text) i Beatriz Colom Poceiro (il·lustracions) són les autores del conte “Madò Canoneta”, editat pel Consorci Serra de Tramuntana, que servirà per donar a conèixer entre els infants la varietat canoneta de taronja local de la vall de Sóller. El llibre conta com la taronja canoneta s’exportava arreu d’Europa a principis del segle XX i com va anar perdent popularitat fins a la recuperació actual, gràcies als pagesos que l’han tornat a conrear.

El llibre es va presentar ahir al centre Capvespre de la Cooperativa Agrícola Sant Bartomeu de Sóller, en motiu de la celebració XVII Fira i Jornades de la Taronja de la Vall de Sóller, que se celebra del 21 d’abril al 7 de maig i que avui dissabte i demà diumenge té el seu epicentre a Sóller.

S’ha fet una primera tirada de 300 exemplars que es repartiran a les escoles, a les entitats i als espais públics de Sóller i de la serra de Tramuntana. 

El conte “Madò Canoneta” és un projecte que s’ha impulsat des de la Mesa Permanent del Consorci Serra de Tramuntana, l’òrgan de participació format per les associacions, entitats i agrupacions més actives en la protecció de la serra de Tramuntana. El projecte s’emmarca en les activitats educatives i culturals que s’organitzen periòdicament i que contribueixen a fomentar el coneixement dels valors paisatgístics i culturals de la serra de Tramuntana, declarada patrimoni mundial per la Unesco el 2011.

La Cooperativa també acull una exposició sobre la història de la taronja.

La canoneta és una varietat obtinguda en un hort de Sóller, can Canonet de les Fontanelles, devers l’any 1900, a partir de la taronja blanca comuna, sembla ser que a força de fer proves i empelts. Es comercialitza des de principis de gener fins a finals d’abril.

La producció comercialitzada per la Cooperativa de Sóller els darrers anys està en torn dels 100.000 quilograms anuals, però fa dues dècades arribava a les 1.000 tones. La disminució d’aquesta producció es deu principalment a l’envelliment de les plantacions i a la substitució per altres varietats  de mitja estació introduïdes arreu d’Espanya.  Per tant, la recuperació de la varietat canoneta, que va iniciar el 2016 un grup d’agrònoms, és una tasca imprescindible per a la vall de Sóller.

Algunes d’aquestes dades es poden descobrir mitjançant una visita a l’exposició sobre la taronja que també ahir va quedar inaugurada a la Cooperativa de Sóller, preparada per l’entitat Més Cultura.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt