Ara llegint
Una campanya d’anellament a sa Dragonera permet avaluar 624 aus de 25 espècies diferents

Una campanya d’anellament a sa Dragonera permet avaluar 624 aus de 25 espècies diferents

Una campanya d'anellament a sa Dragonera permet avaluar 624 aus de 25 espècies diferents

La direcció insular de Medi Ambient del Consell de Mallorca ha impulsat una campanya d’anellament durant la migració postnupcial al Parc Natural de sa Dragonera. La campanya, realitzada pel Grup d’Ornitologia Balear (GOB), ha durat un total de set dies, dels quals el primer i el darrer han servit per muntar i desmuntar l’estació, que ha estat activa, en realitat, durant cinc dies. Hi han participat un total de set persones.

Gràcies a aquesta campanya s’han pogut capturar 624 aus de 25 espècies diferents, de les quals 23 eren passeriformes i 2 no passeriformes. Del total de captures, 551 corresponen a nous anellaments i 73 a controls d’aus anellades durant la campanya (és a dir, que es tornen a capturar un cop anellades).

Les dades obtingudes mostren que dues espècies, el ropit (Erithacus rubecula) i el busqueret de capell (Sylvia atricapilla), sumen 425 exemplars i suposen quasi el 80% del total de captures durant la campanya, el que vol dir que han estat les dues espècies principals en migració durant aquells dies per sa Dragonera.

La migració postnupcial durà a gran part de la població d’aus del centre i nord d’Europa als seus llocs d’hivernada, que se situen al Sud d’Europa i a l’Àfrica. Aquesta migració té les seves pròpies característiques que la fan diferent a la que es realitza en primavera, especialment en el fet que s’allarga en el temps i que la realitzen molts més aucells, ja que inclou als joves nascuts el mateix any. Per algunes espècies, a més, existeixen diferències entre el pas prenupcial i el postnupcial, ja que no empren la mateixa ruta d’anada que de tornada.

Aus anellades  

Ropit Erithacus rubecula 305, busqueret de capell Sylvia atricapilla 120, busqueret de cap negre Sylvia melanocephala 27, tord Turdus philomelos 26, verderol Chloris chloris 13, ull de bou Phylloscopus collybita 13, pàssera Monticola solitarius 8, cadernera Carduelis carduelis 5, coa-roja P. phoenicurus 5, coa-roja de barraca Phoenicurus ochruros 4, mèlera Turdus merula 4, busqueret coallarg Sylvia balearica 3, passerell Linaria cannabina 3, pinsà Fringilla coelebs 2, vitrac barba-roig Saxicola rubicola 2, estornell Sturnus vulgaris 2, arner Alcedo atthis 1, titina d’arbre Anthus trivialis 1, trencapinyons Loxia curvirostra 1, mussol petit Otus scops 1, ull de bou de passa Phylloscopus trochilus 1, reietó cellablanc Regulus ignicapilla 1, gafarró Serinus serinus 1, busqueret gros Sylvia borin 1, tord flassader Turdus torquatus 1.

A tots els aucells se’ls ha marcat amb una anella metàl.lica i les dades recollides de cada ocell, han estat les següents: espècie, sexe, edat, longitud alar, greix, múscul i pes.

Foto: Emili Colom.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt