Ara llegint
La UIB, l’IMEDEA i el Real Jardín Botánico de Madrid s’uneixen per protegir dues espècies endèmiques del litoral

La UIB, l’IMEDEA i el Real Jardín Botánico de Madrid s’uneixen per protegir dues espècies endèmiques del litoral

La UIB, l’IMEDEA i el Real Jardín Botánico de Madrid s'uneixen per protegir dues espècies endèmiques del litoral

Els hàbitats litorals de les Illes Balears són rics en flora endèmica i, alhora, són especialment vulnerables per la pressió antròpica a la qual estan sotmesos. L’objectiu principal del projecte «Biodiversidad y conservación de especies vegetales singulares de las Islas Baleares en hábitats litorales (BioLitoral)» és estudiar la biologia de la conservació de dues espècies vegetals amenaçades de les illes Balears, i la biodiversitat de la flora i dels pol·linitzadors dels hàbitats litorals on habiten. Així ho han explicat avui des de la Universitat de les Illes Balears.

Les dues espècies objecte d’estudi són el Diplotaxis ibicensis i el Silene migjornesis. La primera és una espècie d’interès comunitari catalogada en règim de protecció especial, amb poblacions disperses a Mallorca, les illes i illots de les Pitiüses i a la costa alacantina, mentre que Silene migjornesis és un endemisme de Mallorca conegut en una sola localitat, als sistemes dunars del sud de l’illa, i catalogat com a vulnerable d’acord amb els criteris de la UICN.

Més concretament, aquest projecte pretén estudiar el sistema de creuament, els agents pol·linitzadors i el seu paper en la xarxa de pol·linització al nivell de comunitat, els requeriments òptims de la germinació de les llavors i la tolerància a la salinitat, la dinàmica poblacional i el paper del banc de llavors del sòl, i la diferenciació i diversitat genètica de les poblacions.

Dos anys llargs de treball

El projecte, iniciat el passat mes de maig i amb una durada de 27 mesos, implica la realització de treballs de camp, així com experimentació al camp experimental de la UIB i experiments de laboratori.

Conèixer els diferents aspectes de la biologia reproductiva permet detectar els punts febles del cicle reproductiu i orientar una correcta gestió, mentre que conèixer les tendències demogràfiques i nivells de diversitat genètica dona informació sobre l’estat de conservació i prioritats de gestió. Per tot això, els resultats del projecte BioLitoral seran rellevants no només en l’àmbit científic sinó també per a la gestió i conservació d’ambdues espècies.

El projecte és liderat per la doctora Joana Cursach, professora del Departament de Biologia de la UIB i membre del grup de recerca en Biologia de les Plantes en Condicions Mediterrànies (PLANTMED), i compta amb la participació del doctor Llorenç Gil i el doctor Samuel Pinya, professors del Departament de Biologia de la UIB, la doctora Amparo Lázaro, professora del Departament de Biologia de la UIB i investigadora de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, UIB-CSIC), i el doctor Pablo Vargas, investigador científic del Real Jardín Botánico de Madrid (RJB-CSIC). A més, l’execució del projecte compta amb el suport de dos tècnics contractats, el senyor Marcello Serrato i la senyora Lucía Bezares, i amb la col·laboració d’estudiants de màster i doctorat.

Aquest projecte rep el suport de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears a través de la Direcció General de Recerca, Innovació i Transformació Digital i la Conselleria d’Economia, Hisenda i Innovació per mitjà dels plans complementaris del Pla de recuperació, transformació i resiliència (PRTR-C17-I1), i de la Unió Europea —Next Generation UE. 

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt