Ara llegint
Ocean Night, un programa de divulgació científica per entendre la crisi del medi marí

Ocean Night, un programa de divulgació científica per entendre la crisi del medi marí

Cinc dels principals centres de recerca del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), amb un destacat enfocament a la investigació relacionada amb el medi marí i costaner, presenten el projecte ‘Ocean Night’ (la Nit de l’Oceà) com a proposta per a la Nit Europea dels Investigadors, dins del programa marc Horizonte Europa. 

Els centres participants són l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA), que és qui el lidera, l’Institut de Ciències del Mar (ICM), el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB), l’Institut d’Investigacions Marines (IIM) i l’Institut de Ciències Marines d’Andalusia (ICMAN).

El projecte compta, a ,és amb la col·laboració de l’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal (IATS-CSIC), la Unitat de Cultura Científica de la Delegació del CSIC a Galícia i la Unitat de Tecnologia Marina (UTM-CSIC), adscrita al Centre Mediterrani d’Investigacions Marines i Ambientals (CMIMA).

‘Ocean Night’ és un programa de divulgació científica integral de dos anys de durada (2022 i 2023) l’objectiu del qual és fomentar la cultura oceànica, conscienciar sobre la profunda relació que hi ha entre la nostra societat i l’oceà, així com promoure el paper de la investigació marina per crear un futur sostenible, segons han explicat des de l’IMEDEA. 

“La ciència marina és diversa, estudia els aspectes físics, químics i biològics dels ecosistemes marins, allò microscòpic i allò global, i busca solucions per fer front als grans reptes que afrontem”, explica Marco Polin, biofísic i coordinador del projecte. 

“És clau que la societat sigui conscient de la importància de conèixer el nostre oceà i de la feina que, des de la ciència, es fa perquè sapiguem amb detall com afectem l’oceà i com aquest ens afecta a nosaltres”, afegeix.

Els objectius

Com a objectius específics, el projecte cerca impulsar pràctiques sostenibles i comportaments més responsables, així com fomentar entre la joventut sortides professionals a l’àmbit de l’economia blava o en ciències marines.

L’Ocean Night neix amb la perspectiva de crear un programa complet d’activitats amb dues edicions: la primera data marcada al calendari serà la nit del 30 de setembre del 2022, quan per tot Europa se succeiran activitats per apropar el personal investigador a la societat; mentre que l’any 2023, una segona nit, també el darrer divendres de setembre, serà el colofó ​​final del projecte.

Per això, a través d’una sèrie d’activitats (exposicions, tallers, experiments i  demostracions pràctiques, concursos d’art, espectacles científics, simulacions, jocs i qüestionaris, xerrades i debats, presentacions musicals, desafiaments a les xarxes socials, etcètera) es remarcarà la multidisciplinarietat de les ciències marines i els beneficis que aporta a la nostra societat amb vista a afrontar els reptes marcats pels Objectius de Desenvolupament de l’ONU i els objectius de recerca i innovació europeus.

Aquesta diversitat es demostra en l’àmplia distribució geogràfica dels centres implicats, amb una investigació especialitzada a les costes que els banyen. Així, l’Ocean Night té la particularitat d’estar conformat per un consorci multilingüe i estar localitzat a sis regions espanyoles diferents que abasten zones costaneres mediterrànies i atlàntiques, incloent-hi zones insulars, estuarines i costaneres.

Partint d’aquesta idea de diversitat, l’Ocean Night vol també arribar a un sector de la societat tan ampli com sigui possible, que inclogui no només el públic escolar sinó tota la comunitat.

L’ecosistema marí és fonamental per a la societat humana i el planeta en general, adverteixen els organitzadors. La ciència ens ajuda a comprendre’n el funcionament i les amenaces principals. Els desafiaments crítics a què actualment s’enfronta només es poden abordar a nivell social. A través de les nostres accions tots podem millorar la salut i garantir que es conservin per al futur, asseguren. 

Per això el tema principal del projecte és connectar sabers per a un oceà comú: present i futur de l’ecosistema marí, d’acord amb la Missió de la Unió Europea (UE) de ‘Restaurar els nostres oceans i aigües’, així com amb la ‘Dècada de la ciència oceànica per al desenvolupament sostenible’ de l’Organització de les Nacions Unides (ONU).

Les categories del projecte

Les categories generals del projecte (clima, vida, aliment, desafiaments, salut, societat i casa) han permès organitzar un programa equilibrat, efectiu i uniforme, alhora que flexible per adaptar-se a les necessitats i possibilitats locals dels diferents centres, sostenen.

Al projecte hi participarà personal científic i tècnic dels diferents centres implicats, finançats per la Unió Europea (UE) o amb una sòlida trajectòria en divulgació científica, que treballen en diferents camps com l’ecologia, l’oceanografia, la física o l’enginyeria, amb un enllaç directe amb el tema central de l’Ocean Night.

El projecte també contribuirà a donar difusió i promocionar altres projectes de recerca marina d’excel·lència d’Europa i la resta del món, així com millorar la comprensió de les polítiques i programes de la UE que assignen recursos per a la recerca.

Atès que es requereixen profundes adaptacions als nostres estils de vida i comportaments, el desafiament d’aquest projecte és aconseguir que els ciutadans hi participin, es comprometin a donar suport a aquestes polítiques i actuïn perquè tinguin lloc aquests canvis, diuen els organitzadors.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt