Ara llegint
Pollença comptabilitza 37 víctimes en el cens actualitzat de la repressió franquista

Pollença comptabilitza 37 víctimes en el cens actualitzat de la repressió franquista

Pollença comptabilitza 37 víctimes en el cens actualitzat de la repressió franquista

La Comissió de Memòria Històrica de Pollença ha presentat el cens actualitzat de les víctimes pollencines de la repressió franquista (1936-1943).

Tal i com va explicar la secretària de la comissió, Marina Llobera, la tasca principal es va centrar en l’actualització del cens preexistent elaborat per Tomeu Garí el 2019 i pendent de publicar per la Direcció General de Memòria Democràtica.

Concretament, la investigació duta a terme per Llobera, el Dr. Pere Josep Garcia i altres membres de la comissió ha permès que es comptabilitzin un total de 37 víctimes. El cens també recull informació d’interès com la identitat de la víctima, el seu malnom, la data de naixement i de mort, el lloc de la mort i la ubicació del seu cos, així com informació de caràcter personal, política o relativa a les circumstàncies del seu assassinat.

No obstant això, Garcia també va anunciar que si alguna persona volia consultar més informació, la comissió podia facilitar-la en el cas que comptessin amb les dades, així com que també s’està treballant en la difusió pública tan necessària d’aquest cens. Finalment, va comentar que, tot i que el cent es dona per vàlid, se seguirà investigant si es té constància que manquin més víctimes. 

A la sessió també es va presentar l’estat de la qüestió de la localització i identificació de desapareguts. Així doncs, es va anunciar que de les mostres d’ADN recollides, algunes han prosperat i han permès la identificació de les víctimes, d’altres malauradament no, algunes resten pendents dels resultats del laboratori i d’altres han permès que les víctimes es retornin a les famílies.

Un altre tema que es va exposar va ser la incorporació de la Fossa de Cala Sant Vicenç en el quart Pla de Fosses impulsat per la Direcció General de Memòria Democràtica del Govern de les Illes Balears. Segons les investigacions, es tenen indicis que s’hi podrien trobar les restes de presoners del camp de concentració que va construir el camí de Coves Blanques i diverses infraestructures militars entre 1940 i 1942.

Així mateix, es va recordar que les causes judicials que afecten a pollencins assassinats o empresonats es poden consultar a l’Arxiu Municipal de Can Llobera.

Finalment, es va animar a les persones assistents que, si alguna tenia cintes o gravacions on es parlessin de víctimes, les podien facilitar a la Comissió de Memòria Històrica per fer-ne còpies i procedir a la seva investigació.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt