Ara llegint
El Govern demana considerar “zona catastròfica” les zones més danyades per Juliette

El Govern demana considerar “zona catastròfica” les zones més danyades per Juliette

El Govern demana considerar "zona catastròfica" les zones més danyades per Juliette

La presidenta del Govern, Francina Armengol, acompanyada de la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, i del conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha visitat les tasques que estan duent a terme els equips d’emergències a la serra de Tramuntana per restablir la normalitat i pal·liar els efectes de la borrasca Juliette.

Allà, la presidenta ha anunciat que les Illes Balears demanaran al Govern d’Espanya la declaració de zona greument afectada per una emergència de protecció civil, la coneguda com a zona catastròfica, la serra de Tramuntana i altres indrets greument afectats per la tempesta. A més, Francina Armengol ha explicat que des de la Conselleria de Medi Ambient «es farà una valoració i un plantejament extraordinari de restauració de la zona forestal perquè els arbres caiguts són molts».

La presidenta del Govern ha agraït «a tots els serveis públics la feina immensa» que els aproximadament 80 efectius estan duent a terme des de dimarts per restablir l’accés a les carreteres, rescatar les persones que continuen aïllades i restablir l’electricitat allà on encara hi ha problemes de subministrament, «una qüestió que quedarà restablerta avui, segons hem pogut treballar amb Endesa».

Ara mateix, segons ha explicat Armengol, la prioritat és continuar amb les tasques de rescat de persones que es troben aïllades a cases particulars a les zones de Cala Tuent, sa Calobra i Orient, amb helicòpters de l’IBANAT, l’UME i la Guàrdia Civil, després que ahir horabaixa es rescatassin amb helicòpter quatre persones d’una família que es trobava aïllada al refugi de Cúber. Abans, s’havia rescatat també una persona aïllada en el refugi de Tossals Verds, i s’han fet altres actuacions d’ajuda a excursionistes i persones amb problemes per moure’s.

Paral·lelament, també s’estan fent tasques de reconeixement per comprovar que ningú no perilla a les finques més aïllades i amb els helicòpters s’ha fet subministrament de primeres necessitats a veïnats que no requerien ser rescatats. En qualsevol cas, no es té coneixement de ningú que es trobi en perill o amb necessitats urgents.

La segona prioritat és restablir el subministrament elèctric als veïnats que encara no en tenen. La companyia Endesa ha informat aquest matí que encara quedaven prop de 1.300 abonats sense llum repartits a diferents indrets de Mallorca, amb una previsió de restablir el subministrament durant les properes hores.

Evitar desplaçaments innecessaris

Amb aquesta situació, Armengol ha tornat a fer una crida a tota la ciutadania perquè eviti els desplaçaments innecessaris fins a la serra de Tramuntana, ja sigui en cotxe o per fer excursions. «El risc d’accidents continua sent elevat i poden posar-se en perill a ells mateixos i als serveis d’emergència i, a més, es necessita que les carreteres no estiguin ocupades perquè els efectius es puguin desplaçar ràpidament».

La situació dels torrents a hores d’ara està controlada. A més, aquests dies, una seixantena d’efectius de l’Operatiu d’Incendis Forestals han actuat en un total de 64 quilòmetres i retirat 1.705 arbres o cimals. Una quinzena d’agents de Medi Ambient han col·laborat també en aquest operatiu d’emergència.

Pel que fa a la situació de les carreteres, i segons la informació de la Direcció Insular de Carreteres del Consell Insular de Mallorca, ara mateix encara hi ha nou trams de carreteres tallats a diferents indrets de l’illa.

Finalment, la presidenta ha traslladat el seu agraïment per tota la tasca i la seva capacitat de resposta davant les conseqüències del temporal al Servei d’Emergències 112, l’IBANAT, Tragsa, SAMU-061, UME, Protecció Civil, Guàrdia Civil, Policia Nacional, Bombers de Mallorca, Carreteres del Consell Insular de Mallorca i policies locals.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt