IBANAT tanca la millor campanya de la sèrie històrica, amb només 10 hectàrees afectades per incendis
La Conselleria de Medi Ambient ha donat per tancada la millor campanya de prevenció d’incendis. La xifra és, fins al moment, la millor de tota la sèrie històrica amb una suma de 75 sinistres que han afectat, fins a dia 14 d’octubre, una superfície total de 10,56 hectàrees.
La majoria dels sinistres s’han produït a Mallorca (46), seguit d’Eivissa amb 23 sinistres, Menorca amb 4 i Formentera amb 2. El 97% d’aquests sinistres han estat conats, és a dir, focs que han afectat menys d’una hectàrea de terreny.
Pel que fa al tipus superfície afectada, el 63% ha estat sobre terreny forestal arbrat (principalment pineda o ullastrar) i la resta sobre terreny no arbrat (matolls, canyet, etc.).
Pel que fa a les causes dels incendis forestals, gairebé la meitat (47%) dels sinistres s’han iniciat per una negligència o causes accidentals, el 24% han estat intencionats i el 15% han estat per causes naturals (rajos).
El conseller de Medi ambient i Territori, Miquel Mir, i el gerent de l’Institut Balear de la Natura (IBANAT), Joan Ramon, han estat els encarregats de presentar el balanç de la campanya d’incendis forestals ales Illes Balears en un acte que ha tengut lloc a la finca pública de s’Estremera, a Bunyola.
El conseller ha volgut remarcar que les dades d’aquesta temporada d’incendis «són una molt bona notícia però no ens poden fer baixar la guàrdia, ja que en qualsevol moment es pot produir un incendi forestal important». Sigui com sigui, Mir ha agraït la tasca «d’un operatiu interinsular d’èxit que no només actua amb precisió i rapidesa durant l’extinció dels incendis forestals sinó durant tot l’any, amb les tasques de prevenció dels incendis forestals i conscienciació a la ciutadania».
Precisament, per fer el balanç de la campanya d’alt risc d’incendis forestals s’ha fet una visita a la faixa d’autoprotecció de s’Estremera Nova, on s’ha actuat en 8 hectàrees amb un pressupost de 92.000 euros. Les brigades seguiran treballant-hi fins a finals d’any.
En aquest sentit, Ramon ha destacat «la importància de les tasques de prevenció que s’han de realitzar en aquesta època de l’any, sobretot a les zones d’interfície urbana-forestal».
Des del Govern Balear han destacat que, des de 2014, no se superen les 500 hectàrees cremades, essent el 2020 l’últim any important, amb l’incendi de S’Albufera de Mallorca. Mir ha explicat que aquestes xifres venen donades, en gran part «per les polítiques de sensibilització, cultura del risc i educació ambiental», però ha incidit que «cal seguir incrementant la consciència ciutadana i la prevenció dels incendis, sobretot en el context d’emergència climàtica que vivim».