Ara llegint
Mae de la Concha: “Falten més dones al camp, i sobretot, que siguin més visibles”

Mae de la Concha: “Falten més dones al camp, i sobretot, que siguin més visibles”

Mae de la Concha: "Falten més dones al camp, i sobretot, que siguin més visibles"

La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, ha donat a conèixer avui dades sobre la presència de la dona en el sector primari i agroalimentari de les Illes Balears. Ha estat durant la II jornada organitzada per la conselleria amb motiu del dia de la dona rural, que se celebra cada 15 d’octubre. La consellera ha explicat que, de les 21.012 ajudes que s’han donat durant aquesta legislatura, 7.738 han estat a dones, això representa un 36,8%, per sobre de la mitjana estatal que està en un 25%.

De la Concha ha destacat que «encara hi ha camí per recórrer, però hi ha esperança». La consellera ha dit que «demostra el gran compromís de les dues parts: des de la conselleria en incentivar que accedeixin a aquestes ajudes, i des de les dones del sector primari, en ser propositives, actives i formar part imprescindible dels plans per donar futur al mateix sector». De la Concha ha remarcat que «encara hi ha feina a fer en la presència de la dona en el sector. Encara avui dia, per cada 100 homes que hi ha al sector primari, 24 són dones. Per això, falten més dones al camp, i sobretot, que siguin més visibles».

‘Compromisos amb la igualtat en el sector primari’ és el nom que duen aquestes II jornades que organitza la conselleria, perquè «necessitem que tots i totes ens impliquem: organitzacions professionals agràries, cooperatives, associacions i confraries, i sobretot les administracions a tots els nivells», ha destacat.

Els incentius

La consellera ha explicat també que des de la conselleria s’ha treballat per afavorir una major incorporació de dones al sector, amb incentius a l’hora d’optar a ajudes. També s’ha referit a la nova Política Agrària Comuna (PAC), que entrarà en vigor el 2023, i que per primera vegada, de manera contundent, reconeix la insularitat al sector primari, i que afegeix un percentatge extra a les dones que s’incorporen al sector. Així, un jove percebrà 377 euros de pagament bàsic, i una dona, un 15% addicional.

La consellera ha moderat una taula institucional amb la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, i la delegada del Govern, Aina Calvo, en representació de la Red Rural Nacional (RRN), amb qui es coorganitza la jornada. Garrido, per la seva part, ha destacat «la necessitat d’atracar el món rural a les dones i augmentar-ne la seva presència, atès que al llarg de la història la dona ha estat tota la vida present al camp cuidant de la llar i els infants o treballant a la finca, però mai al capdavant d’aquesta.» La consellera ha destacat «com a fonamental la corresponsabilitat a la llar perquè les tasques siguin compartides entre els homes i les dones». En aquest sentit, ha recordat que el Govern disposa d’un Pla de Conciliació i Corresponsabilitat, amb un pressupost de 158 milions d’euros. Calvo ha destacat que «aquestes jornades serveixen per impulsar el lideratge femení en el món rural i continuar avançant cap a la igualtat real d’oportunitats». Calvo ha recordat que «una major participació de les dones contribuirà a enfortir el sector primari, que és essencial per a la protecció de la natura i per aconseguir una economia més sostenible amb major presència de productes de proximitat, de quilòmetre zero».

Formació en igualtat

Durant la jornada també s’han presentat i projectat els vídeos de formació en igualtat en el sector primari, que ha fet la conselleria juntament amb representants del sector de totes les illes. Es tracta d’un dels compromisos que marca el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. Són cinc vídeos amb temàtiques com els principis bàsics sobre igualtat de gènere, la corresponsabilitat, la desigualtat salarial, el pla d’igualtat i la titularitat compartida. L’objectiu és que es projectin als diferents cursos de formació que duu a terme el sector, i van acompanyats d’un qüestionari sobre els continguts treballats.

De la Concha ha destacat que «tenim una eina més per seguir formant i fent passes cap a la igualtat real i, per tant, perquè al sector primari i la societat siguin millors».

Xarxa de dones de Pesca de les Pitiüses

La xarxa de dones de pesca de les Pitiüses és la primera que es crea a les Illes Balears. La finalitat és associar-se per tal d’augmentar la presència de la dona dins el món de la pesca, que coneguin els drets de dones en la mateixa situació a les Balears o en altres comunitats i posar formació al seu abast. Es tracta d’una iniciativa emmarcada dins els plans d’igualtat del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació i del d’Igualtat. Eivissa és l’illa on hi ha més percentatge de dones que es dediquen a la pesca.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt