Observadores del Mar, el projecte per acabar amb les xarxes de pesca abandonades, una trampa letal

Cada any s’aboquen a l’oceà 8 milions de tones de plàstic. D’ells, el 70% són arts de pesca abandonats o perduts, segons estima l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO). Aquests arts de pesca constitueixen la pesca fantasma, un problema lligat a activitats de pesca rudimentàries, no regulades o il·legals que amenaça la biodiversitat, la sostenibilitat de la pesca i la seguretat de la navegació.
Per fer front a aquesta amenaça, institucions de recerca, centres de rescat de fauna marina, autoritats portuàries, centres de busseig i associacions de pescadors i navegants han creat una xarxa d’acció coordinada en el Mediterrani occidental i central. Les accions d’aquesta xarxa se centraran en reportar aquesta problemàtica, reunir informació i retirar aquests artefactes perillosos a la deriva, així com el rescat de tortugues marines atrapades en ells.
Com a eina central per a la coordinació d’aquesta xarxa, s’ha posat en marxa el projecte Pesca Fantasma a Observadores del Mar, una plataforma de ciència ciutadana marina de referència a Espanya que integra les dades de la ciutadania per a la conservació marina. Aquestes dades, validades per l’equip científic responsable del projecte, serviran per a la gestió adequada d’aquesta xacra al Mediterrani.
“Els arts de pesca abandonats o perduts són una amenaça per a la pesca, la fauna marina i la seguretat a la mar. Tots podem ajudar a combatre aquesta amenaça, per això fem una crida a la ciutadania perquè reporti aquesta problemàtica a Observadores del Mar” declara Ricardo Sagarminaga, responsable de l’equip científic del projecte Pesca Fantasma i president de l’entitat Alnitak.
La xarxa d’acció està coordinada per Alnitak, Hombre y Territorio, ICTS SOCIB, Equinac, Fundación Palma Aquarium, Save the Med, APERRS, Carbopesca. A més, diverses entitats col·laboren activament: NOAA – NMFS, USFWS, Nature Trust Malta, CECAM, CEGMA, ANSE, Oceancare, entre d’altres.
Observadores del Mar està coordinat per centres de recerca marina del CSIC (Institut de Ciències del Mar, ICM; Centre d’Estudis Avançats de Blanes, CEAB; Institut Mediterrani d’Estudis Avançats, IMEDEA; Institut Espanyol d’Oceanografia, IEO; i Sistema d’Observació Costaner de les Illes Balears, SOCIB) i compta amb la participació d’experts i expertes de diferents centres de recerca —nacionals i internacionals. En total, un centenar de científics i científiques s’encarreguen de validar tota la informació que la ciutadania puja a la plataforma.
Així mateix, Observadores del Mar és soci del projecte LIFE INTEMARES, que coordina la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. A Balears, la plataforma té una aliança amb la Fundació Marilles, i a Canàries col·labora activament amb RedPromar, per enfortir la ciència ciutadana marina en totes les illes.