Palma Aquarium atén 75 tortuges, cetacis i taurons avarats en menys d’un any
La Fundació Palma Aquarium ha atès, en menys d’un any, un total de 75 avaraments de tortugues, cetacis i taurons gràcies al projecte de Conservació d’espècies marines amenaçades a les Illes Balears (OCEMIB) que compta amb el suport econòmic de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITECO), mitjançant fons europeus del Pla de Recuperació, Transformació i Resilència dels Next Generation.
Els origens d’aquest projecte es remunten al mes de juny de 2014, quan Palma Aquarium va signar un contracte amb el Consorci de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB), convertint-se així en el Centre de Recuperació de Fauna Marina catalogada de les Illes Balears.
Després de 8 anys de funcionament, el mes de juny passat, l’assistència als avaraments de fauna marina de Balears, va passar a estar sota la responsabilitat de la Fundació Palma Aquarium, i continua sent un servei gestionat pel COFIB, pertanyent al Servei de Protecció d’Espècies de la Conselleria de Medi Ambient i Territori.
Des del juny del 2022 s’ha sumat el suport estatal i europeu a la tasca que segueix realitzant la Fundació Palma Aquarium a favor de la conservació i la protecció de tortugues marines, cetacis i taurons, mitjançant el projecte OCEMIB.
Aquestes espècies, que són indicadores de la salut de l’ecosistema marí, afronten problemes greus que resulten en episodis d’avaraments d’exemplars tant vius com morts.
La Fundació Palma Aquarium atén, a través de l’112, les 24 hores del dia, les trucades derivades dels avaraments i gestiona les operatives dassistència tècnica a aquestes espècies. En el cas d’animals vius, ofereix una atenció adequada que en garanteixi la recuperació i l’alliberament posterior. En el cas d’animals vius i morts es pretén recollir el màxim nombre de dades i de mostres, per contribuir a incrementar el coneixement cientificotècnic sobre les seves poblacions i, en última instància, fonamentar la gestió sobre aquestes espècies.
Sens dubte, un reconeixement i un suport econòmic que permetrà a la Fundació continuar professionalitzant la seva tasca per continuar i millorar l’assistència a aquestes espècies a les nostres illes i que, cada any, sembla que va augmentant respecte a anys anteriors.
Des de l’inici del nou projecte OCEMIB, el juny de 2022, la Fundació Palma Aquarium ha atès un total de 54 avaraments de tortugues marines, 13 de cetacis i 8 avaraments de taurons. Això en menys d’un any.
Segons expliquen des de Palma Aquarium, gràcies al compromís, la implicació i professionalitat de tot l’equip tècnic, voluntariat i col·laboradors que donen suport a aquesta gran tasca, en el cas de les tortugues marines, 24 de les 33 pacients ja han pogut ser tornades al seu hàbitat, dues no van aconseguir sobreviure degut a la gravetat de les seves lesions i les set restants continuen evolucionant fins que es recuperin per complet a les instal·lacions del centre de rescat.
La Fundació Palma Aquarium compta amb un equip d’especialistes en matèria de medicina veterinària, rescat, rehabilitació, biologia i conservació de fauna marina les funcions dels quals, entre d’altres, inclouen: la realització d’activitats de sensibilització i educació ambiental cap a la conservació dels recursos marins; la realització de projectes de conservació i estudi de fauna marina protegida; o atendre qualsevol emergència avaraments, rescat o alliberament de fauna marina (cetacis, tortugues marines i taurons) a les costes de les Balears.
L´educació ambiental és un altre dels pilars de la Fundació; que a més de treballar activament amb altres entitats públiques, privades i ONG en col·laboracions conjuntes per a la conservació dels ecosistemes marins i la seva biodiversitat.