Palma Aquarium marcarà 12 tortugues marines i les alliberarà per comprendre com colonitzen la Mediterrània
S’estima que només una de cada mil tortugues marines arriba a l’edat adulta. Els programes de head-starting són una eina de conservació que es basen en la cria sota condicions controlades de neonats durant un any, fins que aconsegueixen una mida considerable que permeti que se les pugui marcar amb un xip identificador o, fins i tot, un emissor satel·lital.
Així ho expliquen des de la Fundació Palma Aquarium que, juntament amb la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural del Govern Balear, el Centre Oceanogràfic de València i el CRAM de Catalunya duen a terme un programa per millorar l’esperança de vida de les tortugues.
La informació científica obtinguda gràcies al programa de head-starting serà de vital importància per millorar els plans de gestió de l’espècie, segons han explicat.
Posteriorment, aquestes 120 tortugues seran alliberades en el seu hàbitat natural, en el qual, a més, veuran millorada la seva supervivència. Dotze d’aquests exemplars es troben a les instal·lacions del Palma Aquarium.
En eclosionar els ous, les cries pesaven aproximadament 15 grams i mesuraven aproximadament 4 centímetres de longitud recta de closca. S’espera que quan aquests exemplars estiguin preparats per tornar al mar hagin assolit 1 quilogram de pes i mesurin aproximadament 20 centímetres de longitud recta de closca.
InGeNi-Caretta és un projecte multidisciplinari amb un equip investigador compost per destacats experts en tortugues marines amb la finalitat d’adquirir els coneixements científics necessaris per comprendre millor la colonització de tortugues marines de l’espècie Caretta caretta al Mediterrani occidental per facilitar així la seva gestió de conservació.
Aquest coneixement permetrà garantir la viabilitat de les cries durant el programa, el seu estat de salut ple en el moment de l’alliberament, i com aquests programes poden influir en la dispersió i supervivència dels juvenils.
Amb l’objectiu d’observar diferències de les cries d’un mateix niu en diferents condicions d’incubació (a la platja i a la incubadora), a l’Oceanogràfic de València, al CRAM, a l’ IRFAP-LIMIA, que depèn de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, i al Palma Aquarium s’ha consensuat un disseny experimental per adequar les característiques, els recursos i les potencialitats de cada centre. Per dur-ho a terme, s’ha creat una base de dades comuna amb els diferents centres i al final del projecte s’analitzaran els paràmetres de creixement, supervivència i l’aptitud física de les cries i s’avaluarà la idoneïtat de les tècniques de maneig dels nius de tortugues a la costa mediterrània espanyola.
Les cries que participen en l’estudi pertanyen als nius de Can Pere Antoni (Mallorca), Cala Millor (Mallorca), Serrallo (Tarragona), Begur (Girona), Coma-ruga (Tarragona) que s’han produït durant els esdeveniments d’aniadament d’aquest estiu 2023 a Espanya.
El consorci InGeNi-Caretta gestiona el projecte i està format pel Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, l’Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBio) de la Universitat de Barcelona, la Universitat Politècnica de València, amb la col·laboració de la Universitat de València, i l’Estació Biològica de Doñana.
També, compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.