Ara llegint
Prop de 200 alumnes de les Balears participen en el programa educatiu de Mosquito Alert

Prop de 200 alumnes de les Balears participen en el programa educatiu de Mosquito Alert

Prop de 200 alumnes de les Balears participen en el programa educatiu de Mosquito Alert

Un total de 197 alumnes d’ESO i batxillerat de 7 centres de les Illes Balears han participat al llarg del curs 2022-23 en les activitats del programa educatiu de Mosquito Alert, una plataforma de ciència ciutadana per a l’estudi, el seguiment i el control d’espècies de mosquits vectors de malalties com el dengue, el Zika, el chikungunya o la febre del Nil Occidental. Una de les espècies objecte d’especial atenció és el mosquit tigre (Aedes albopictus), que va ser detectat per primera vegada a les Illes Balears l’any 2012.

Al llarg de diferents sessions impartides per investigadors del grup de recerca en Zoologia Aplicada i de la Conservació (ZAP) de la Universitat de les Illes Balears, els alumnes han pogut conèixer aquestes espècies de mosquits i les problemàtiques associades, a la vegada que han après a utilitzar l’aplicació de Mosquito Alert. Mitjançant aquesta aplicació, qualsevol persona pot enviar observacions de mosquits, dels seus llocs de cria i de picades. Un equip humà d’entomòlegs experts s’encarrega de validar les imatges rebudes i notificar el resultat als participants. Les dades generades són útils per a la ciència, atès que permeten estudiar la distribució geogràfica d’aquestes espècies i la seva estacionalitat al llarg de l’any.

Recentment, l’aplicació Mosquito Alert ha estat inclosa com a eina de vigilància en el nou Pla nacional de prevenció, vigilància i control de les malalties transmeses per vectors del Ministeri de Sanitat.

Aquesta iniciativa forma part del projecte MOSQUITO ALERT PARA JÓVENES: Fomentando Vocaciones Científicas a Través de la Ciencia Ciudadana, impulsat per l’associació Xatrac i que rep la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) – Ministeri de Ciència i Innovació. 

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt