Ara llegint
Un nou llibre repassa les mobilitzacions per protegir el medi ambient dels darrers 30 anys

Un nou llibre repassa les mobilitzacions per protegir el medi ambient dels darrers 30 anys

Un nou llibre repassa les mobilitzacions per protegir el medi ambient dels darrers 30 anys

“Les mobilitzacions per a la protecció del medi ambient a les Illes Balears (1991-2022)” és el títol del llibre presentat ahir que explica el camí recorregut entre l’aprovació de la Llei d’Espais Naturals i de Règim Urbanístic de les Àrees d’especial protecció (1991) fins a l’actualitat.

El llibre coordinat per Sebastià Serra i Paula Nigorra inclou textos de persones que han viscut d’aprop la lluita per la conservació del patrimoni natural i reflecteix, entre d’altres episodis, la irrupció dels Verds, la declaració de Menorca com a Reserva de la Biosfera, les lluites contra les autovies a Eivissa i el patrimoni natural i cultural de Formentera

Tots els aspectes, els fets i les accions de l’ecologisme a les Illes Balears dels darrers 30 anys a les Illes Balears, des de l’aprovació de la Llei d’Espais Naturals (LEN) fins als nostres dies, són al volum.

L’escriptor Miquel Rayó, fundador del Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB), va ser anit passada el presentador d’una obra que compta amb un pròleg de Víctor Homar, vicerector de Política Científica de la Universitat de les Illes Balears.

El llibre és un recorregut exhaustiu per l’ecologisme d’aquest període a l’arxipèlag. Recull aspectes generals de les lluites pel medi ambient, casos concrets i temes transversals, com la música al servei de l’ecologisme, el senderisme o els fars. A més, es reprodueixen els manifests del GOB i del seu homòleg Grup d’Estudis de la Naturalesa de les Pitiüses (GEN) i s’hi inclou una antologia de narracions relacionades amb la natura i el paisatge.

El volum parteix d’una feina de recerca de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i reuneix una vintena de textos d’historiadors, activistes, periodistes i experts, entre els quals Miquel Àngel March, Miquel Payeras, Margalida Rosselló, Marina Castillo, Tomeu Canyelles, Marià Mayans, Joan Carles Palos, Joan Lluís Ferrer, Aina Llauger, Arnau Company, Josep Lendínez, Antoni Marimon, Antoni Picazo, Elisabeth Ripoll i Javier Pérez de Arévalo.

L’edició d’aquesta obra forma part d’un projecte més ampli que inclou la creació d’una pàgina web a la UIB que s’estructura en dos grans blocs: un de presentació del projecte (desenvolupament, membres, ubicació, contacte…), i un segon que agrupa tot un seguit de materials entorn de l’ecologisme i la defensa de medi ambient des d’un punt de vista interdisciplinari, i entre els quals es poden trobar tant fotografies com memòries, cartells, legislació, referències bibliogràfiques, etc.; i també la publicació d’un llibre electrònic, disponible a la Biblioteca Digital de les Illes Balears en accés obert i descarregable.

El seu coordinador, Sebastià Serra Busquets, és professor emèrit de la Universitat de les Illes Balears i doctor en Història contemporània, Investigador principal del Grup d’Estudi de la Cultura, la Societat i la Política al món contemporàni de la UIB, investigador responsable del Grup d’Estudi de la Cultura, la Societat, la Comunicació i el Pensament contemporani de l’Institut de Recerca i Innovació Educativa (IRIE, institut universitari) i autor d’abundants estudis sobre diverses vessants de la contemporaneïtat de les Illes Balears. Ha treballat juntament amb Paula Nigorra Vaquer, llicenciada en Història, professora d’educació secundària i estudiant del doctorat d’Història, a la Universitat de les Illes Balears.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt