Ara llegint
Una guia amb consells per evitar el malbaratament dels aliments

Una guia amb consells per evitar el malbaratament dels aliments

Amb el lema «Massa bo per tudar-ho, massa bo per tirar-ho», avui s’ha presentat en roda de premsa la primera Guia de bones pràctiques per a la prevenció del malbaratament alimentari a Mallorca, que té l’objectiu d’oferir propostes d’accions de prevenció i afrontar els reptes del malbaratament. S’ha dissenyat una guia extensa de la qual es desprenen guies més curtes i específiques adreçades a diferents públics objectius: àmbit domèstic, productors i fabricants, petit comerç i sector HORECA (serveis de càtering i altres espais col·lectius).
 
La guia comença amb una informació general sobre la situació de partida i la normativa relacionada amb el malbaratament alimentari en l’àmbit europeu, estatal i autonòmic. El document explica que les causes del malbaratament alimentari són moltes i molt diverses, el contextualitza i explica per què i on es produeix.    

En relació amb el document, la vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera executiva de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha declarat que «sabem perfectament que es tracta d’un problema que s’ha d’afrontar des de diverses perspectives. Només amb petites accions individuals no podem aspirar a fer un gran canvi, però, si ajuntam l’esforç de totes les persones, podem millorar a escala global. No és igual el repte per a una família, que per a un hotel o restaurant. Per això, hem fet una gran guia general i quatre d’específiques. Cal lluitar cada dia contra el malbaratament alimentari i sobretot recordar que el millor residu és sempre aquell que no es genera».

Ribot també ha valorat molt positivament la feina que ha fet la Direcció Insular de Residus i ha recordat que «aquesta acció s’engloba en el camí que ha iniciat la Direcció Insular de Residus, que ha deixat de ser un simple gestor i s’ha convertit en un actor del canvi i la sostenibilitat».

Per la seva banda, el director insular de Residus, Juan Carrasco, ha insistit que l’objectiu del document és transmetre que «evitar aquestes pèrdues és necessari i beneficiós en molt de sentits, ja que s’optimitzarien els recursos naturals associats i es reduirien els gasos d’efecte hivernacle. Per tant, aquestes guies pretenen conscienciar la població i donar-li eines per reconduir aquesta situació».

Els impactes del malbaratament

Sobre el malbaratament alimentari a Mallorca, la guia presenta informació concreta contestant preguntes com: per què hi ha malbaratament?, quins són els impactes del malbaratament? I una qüestió molt important: saber quina és la nostra petjada alimentària.
 
En l’apartat dels conceptes relacionats, el document recull informació sobre els objectius de desenvolupament sostenible, l’Agenda 2030 i la seguretat alimentària. La guia descriu l’economia circular i el malbaratament alimentari, el sobreenvasament en el sector de l’alimentació i els beneficis de la compra a granel.
 
També es diferencia entre la data de caducitat i la data de consum preferent, i parla de conceptes importants com els aliments de temporada i producte local o km 0, així com la necessitat de tancar el circuit i optar per aliments ecològics.  
 
Objectiu de la guia
 
La finalitat d’aquesta guia és proporcionar les bases per crear i adoptar les mesures i les estratègies de bones pràctiques necessàries per reduir el malbaratament alimentari i les pèrdues alimentàries en qualsevol moment o fase de la cadena agroalimentària.
 
La guia s’adreça a empreses del sector agroalimentari, productors, comerciants i usuaris, en funció de les diferents unitats de consum que hi ha a les Illes, com per exemple:

  • Responsables de la producció primària: sector agrícola i ramader, transportistes, etc.
  • Empreses de comerç i petit comerç: magatzems, centres comercials, empreses dedicades al comerç d’alimentació.
  • Empreses i sectors col·lectius: comerços dedicats al sector serveis, cafeteries i restauració; serveis de càtering, menjadors escolars o altres establiments que serveixen aliments a un gran nombre de persones.
  • Nuclis familiars o unitats de consum domèstic.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt