Ara llegint
Els trossejadors de garrova preveuen una pujada de la producció, però alerten de la manca de mà d’obra per a la recollida

Els trossejadors de garrova preveuen una pujada de la producció, però alerten de la manca de mà d’obra per a la recollida

L’Associació de Trossejadors de Garrova calcula que aquest 2023 es produiran entre 15 i 20 mil tones de garrova, això suposa un 30% més de productivitat que l’any passat. Adverteixen, però, que la gran amenaça per a aquesta temporada és la falta de mà d’obra que hi pugui haver a causa de la caiguda del preu del garrofí. Amb aquestes dades Balears se situa com a segona comunitat en la producció de lleguminosa.

L’associació assegura que el preu del garrofí depèn molt del comprador de goma i del mercat. La presidenta de l’associació, Juana María Verger Martín, assegura que “a hores d’ara tot apunta que serà molt més baix que l’any passat i això condiciona molt la mà d’obra disponible per a la recollida de la garrofa”. Verger afegeix que es pot donar la paradoxa que “amb més producció que l’any passat, menys recollida amb les conseqüències corresponents que té per a les empreses del sector”.

La superfície de garrofers representa el 33% de la superfície nacional dedicada a la producció d’aquesta lleguminosa. Una altra dada que destaca des de l’associació és que de les 33.679 hectàrees d’agricultura ecològica que hi ha a Mallorca la garrofa ocupa una extensió de 1.600 hectàrees. Espanya actualment produeix entre 80.000 i 100.000 tones, sent la producció ecològica entre un 10% i un 15% del total.

D’altra banda, l’associació ha comunicat que segueixen els treballs sobre les investigacions autòctones amb l’objectiu de conèixer quines són les varietats que tenen més rendiment, és a dir, quin tipus de garrofa aporta més sucre, fibra i rendiment de garrofí.

Els sis empresaris que actualment formen l’associació: Productes Fontanet, Llorenç Arrom, Can Robí, Jaume Adrover, Balesa i Productes Martín, gestionen aproximadament entre el 70% i el 80% del mercat de recollida de garrofa de Mallorca. Segons l’associació, nascuda el 1979, continua sent una prioritat intensificar les relacions amb l’administració de cara a futures col·laboracions per mantenir i ajudar al màxim el sector.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt