Ara llegint
Disminueixen els incidents greus i les persones ofegades recuperades a les platges durant el 2023

Disminueixen els incidents greus i les persones ofegades recuperades a les platges durant el 2023

Disminueixen els incidents greus i les persones ofegades recuperades a les platges durant el 2023

El director general d’Emergències i Interior, Sebastià Sureda, ha presentat la XXXI Jornada Tècnica de Seguretat en Platges de les Illes Balears, que ha tingut lloc avui a l’Ajuntament d’Andratx amb motiu del tancament de la temporada de platges 2023.

En aquesta jornada s’han presentat les dades que es reflecteixen en la memòria de platges del 2023, segons les quals ha davallat considerablement el nombre de persones ofegades recuperades —un total de 24 persones enguany— a causa de la ràpida resposta dels serveis de vigilància, que fa que les persones en risc es recuperin abans de l’esgotament i de l’aturada cardiorespiratòria. Aquesta xifra suposa un descens del 36,8 % respecte de l’any 2022 i d’un 40 % respecte de l’any 2021. Des que va entrar en vigor el Decret regulador de les mesures mínimes de seguretat i protecció que han de complir les platges i zones de bany de les Illes Balears, els serveis de salvament, rescat i socorrisme han recuperat 776 vides des que es va implantar aquesta norma l’any 2005. Unes xifres “de rècord” segons el Cap de Servei d’Emergències 112, Joan Pol.

Així mateix, hi ha hagut un descens dels incidents greus respecte de l’any 2022 —de 762 a 671 (411 a Mallorca, 103 a Menorca, 119 a Eivissa i 38 a Formentera). Aquesta dada és un bon resultat, tenint en compte que la temporada de bany ha tingut molts dies aptes per a bany, amb temperatures més altes de la mitjana i amb pocs dies de temporal o mala mar, o altres riscs (presència de grumers, contaminació marina, etc.). Tot això i l’alta afluència de turistes han fet que moltes zones de bany hagin estat al límit de la seva capacitat. Així doncs, els incidents i accidents haurien d’haver augmentat considerablement, perquè hi ha hagut exposició al risc, els serveis de salvament han estat més hores oberts i l’ocupació de les platges també ha estat més alta, tant en nombre de persones com en dies de sol i platja, amb un índex de màxima càrrega humana a les Illes Balears un 5,04 % superior a l’any passat.

Pel que fa al nombre de persones mortes a les platges de les Illes Balears, la xifra ha davallat, amb un total de 36 (24 a Mallorca, 4 Menorca, 7 a Eivissa i 1 a Formentera), 10 menys que el 2022 i 12 més que el 2021. El nombre de persones mortes a l’arena ha estat 1, 7 menys que el 2022 i 3 menys que el 2021. Fora de l’horari de servei de salvament, hi ha hagut un total de 9 persones mortes, 1 cas més que el 2022 i 2 més que el 2021. En piscines hi ha hagut 7 persones mortes, la qual cosa fa un total de 43 ofegats en el medi aquàtic.

Quant al nombre de persones traslladades a centres assistencials, les xifres no han variat molt respecte de l’any passat. Han arribat a 540 casos (315 a Mallorca, 91 a Menorca, 96 a Eivissa i 38 a Formentera).

En resum, l’any 2023 s’han fet quasi 1.291 intervencions aquàtiques amb rescats a les platges de les Balears (un 28 % més que l’any passat), de les quals 902 s’han produït per la manca de coneixement de l’entorn del banyista: 402 han estat per corrents marins, 339 per fort onatge i 161 per haver-se allunyat de la costa.

Una altra dada que es reflecteix en la memòria és el nombre d’incidents per picades de grumers, que enguany ha estat de 25.615. Les assistències per picades de peix aranya han estat de 321. Així mateix, enguany ha augmentat el nombre d’albiraments de grumers, amb 3.119 casos, un 155,6 % més que la passada temporada de bany.

Cal destacar la tasca preventiva que han dut a terme els serveis públics de salvament, rescat i socorrisme relacionada directament amb la seguretat dels usuaris. Del total de 129.087 accions d’autoprotecció, 32.745 han estat relacionades amb usuaris que es trobaven en zones perilloses, 29.982 amb embarcacions sense motor que estaven dins la zona de bany, 29.423 amb banyistes que es trobaven en el canal d’embarcacions, 12.699 amb banyistes que nedaven fora de la zona de bany, 12.619 amb embarcacions de motor dins la zona de bany, 5.883 amb banyistes en zones abalisades, 5.290 amb banyistes trets de l’aigua amb bandera vermella, 438 amb persones extraviades i 8 amb submarinistes.

La Jornada s’ha clausurat amb una exhibició de drons de salvament a càrrec de l’empresa General Drones, empresa espanyola de disseny i fabricació de drons destinats a les emergències marítimes que ha estat la responsable de la implantació progressiva d’aquest servei de drons de salvament a les platges del litoral valencià. Amb aquest servei nou d’ús de drons destinats a les tasques de vigilància, prevenció i actuació, es potencien i es reforcen els equips de salvament i socorrisme en platges per fer d’aquest entorn un lloc més segur.

L’acte ha comptat també amb l’assistència de Joan Forteza, primer tinent de batle de l’Ajuntament d’Andratx, i de Toni Nicolau, tinent de batle responsable de seguretat pública; de tècnics responsables de la Direcció General d’Emergències i Interior i dels coordinadors municipals dels serveis de platges i responsables de les empreses de socorrisme i salvament, com també de representants de l’empresa de l’aplicació de gestió de platges Safebeach i del SOCIB (Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears).

SAFEBEACH

Gràcies a l’anàlisi de les dades estadístiques recollides durant les darreres temporades, la Direcció General d’Emergències i Interior, organisme competent en matèria de coordinació, inspecció i regulació pel que fa a la seguretat a les platges, enguany ha implementat una sèrie de millores i noves prestacions en l’aplicació web de gestió i recollida d’informació —Safebeach— que empren tots els serveis de salvament, rescat i socorrisme de les Illes Balears des de l’any 2020.

Enguany, l’eina ha desenvolupat noves especificitats: s’han pogut enviar notificacions als dispositius dels socorristes per estar més coordinats amb l’112 en cas d’una intervenció d’emergència, i s’han pogut crear informes automàtics de les intervencions categoritzades com a destacades (èxitus i incidents crítics), així com informes amb estadístiques globals.

Així, la DGEI i els responsables municipals tenen més control sobre les actuacions que s’estan duent a terme a les platges i, amb l’anàlisi posterior de les dades i les estadístiques, es podran introduir millores en els plans de salvament i en els procediments de vigilància.

Cal recordar que l’aplicació Safebeach està interconnectada amb el portal web www.platgesdebalears.com, un portal d’informació per als ciutadans i turistes sobre les característiques de totes les platges catalogades a les Illes, amb descripció dels seus serveis, accessibilitat, grau d’ocupació, fotografies, estat de la mar i canvis de bandera, tot en temps real.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt