Ara llegint
Un llibre que demostra que les matemàtiques tot ho dominen

Un llibre que demostra que les matemàtiques tot ho dominen

Un llibre que demostra que les matemàtiques tot ho dominen

Tot és nombre. O, per ser més precisos, res de l’univers no és aliè al món de les matemàtiques. Sobre aquesta premissa el professor de matemàtiques Josep Lluís Pol i Llompart acaba de publicar el llibre “Patrimoni i cultura matemàtica a les Illes Balears”, baix del segell pollencí El Gall Editor, que demostra que els habitants de les Illes Balears estam envoltats de nombres i fórmules.

Tot i això, només amb l’acompanyament de l’art, les matemàtiques esdevenen completes. La mà de l’home, l’atzar, la intervenció divina, el pensament, el llenguatge, el sentit estètic o com es vulgui anomenar… fan companyia als nombres en la construcció del món tal i com el coneixem.

Josep Lluís Pol ha cercat cinquanta exemples (cinc desenes, o set per set més u), desenvolupats per cinquanta col·laboradors, que avalen el predomini de la matemàtica en el nostre entorn. La científica Carolina Constantino desvetlla les espirals arquimedianes i equiangulars dels fòssils de caragols de la col·lecció del Museu de Ciències Naturals de Sóller. Joan Avellaneda troba conceptes matemàtics en uns collarets prehistòrics. Gabriel Camps estudia l’escala de figueralera i la seva relació amb el teorema de Tales.

Des del Jardí Botànic de Sóller, Magdalena Vicens troba Fibonacci en el món vegetal, mentre que Joan Mayol veu matemàtiques a les tafones perquè aquestes puguin fer la seva funció, i Caterina Valriu en els almuds i les barcelles.

La divulgació matemàtica és el principal camp de treball de Josep Lluís Pol. Va ser un dels fundadors de la Societat Balear de Matemàtiques i autor de diversos llibres i articles, així com promotor d’iniciatives encaminades a donar a conèixer l’aprenentatge cientificomatemàtic. Aquests cinquanta exemples hi contribueixen encara una mica més.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt