Ara llegint
El Govern retira el niu de tortuga marina de Cala Millor perquè el temporal no el malmeti

El Govern retira el niu de tortuga marina de Cala Millor perquè el temporal no el malmeti

El Govern retira el niu de tortuga marina de Cala Millor perquè el temporal no el malmeti

La direcció general de Medi Natural i Gestió Forestal, ha informat que ahir va retirar el niu de tortuga marina de Cala Millor a causa del temporal. A l’hora de prendre les decisions oportunes, es va prioritzar en tot moment la seguretat dels voluntaris i personal tècnic.

Tots els ous que estaven incubant a la platja des del passat 7 de juliol han estat traslladats a les instal·lacions d’IRFAP-LIMIA, al Port d’Andratx, on personal del COFIB s’encarrega de la seva vigilància i gestió. Cal recordar que estaven en el dia 52 de la seva incubació i a molt pocs dies de l’emergència dels nounats. A la platja de Cala Millor romania tot preparat per al naixement d’aquestes tortugues marines. El passat 25 d’agost es va iniciar la vigilància 24 hores del niu gràcies a un equip de voluntaris que van rebre una formació específica per a la custòdia del niu.

Ahir, diumenge, les tempestes i forts vents van provocar episodis d’onades molt fortes a la zona de Cala Millor, fet que va provocar que l’aigua arribés fins al niu de tortuga marina. Davant el perill que el niu pogués inundar-se i que les cries quedassin sepultades davall l’arena, el personal del Departament de Fauna Marina del COFIB va decidir traslladar tots els ous a incubació artificial per assegurar-ne la viabilitat. A les 17:30 hores d’aquest diumenge, el personal del COFIB, amb l’ajuda de voluntaris, socorristes i personal de l’Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar, va procedir a l’obertura del niu. Es van trobar 60 ous amb un correcte desenvolupament i a punt de fer eclosió, sis ous amb el desenvolupament interromput i quatre tortugues que ja havien sortit de l’ou.

El conseller d’Agricultura, Pesca, Medi Natural, Joan Simonet, ha volgut agrair personalment a tots els organismes implicats la seva aportació. Simonet ha fet especial menció a l’Ajuntament de Sant Llorenç, Agents de Medi Ambient del Govern, la Fundació Natura Parc i la Fundació Palma Aquarium, així com als voluntaris que han vetllat per la seguretat del niu. També ha volgut ressaltar la col·laboració i responsabilitat ciutadana en la preservació de l’entorn d’aquests nius d’espècies catalogades i protegides que donen un valor afegit als nostres ecosistemes marins i a la imatge de les nostres platges.

Per part seva, la directora general de Medi Natural i Gestió Forestal, Anna Torres, ha recordat que el canvi climàtic provoca que el comportament de les espècies canvii, i això afecta la seva migració i nidificació. “S’estan movent a zones que temps enrere no eren habituals. A les Balears no hi havia registres de nidificacions. El primer cas detectat va ser el 2019 a Eivissa”, ha explicat Torres.

3 nius actius a Eivissa

Cal recordar que aquest és el segon niu de tortuga marina que s’ha enregistrat a l’illa de Mallorca (el primer va ser a la plata de Can Pere Antoni). En aquests moments hi ha tres nius actius a l’illa d’Eivissa. Les tortugues marines nascudes als nius de les Illes Balears formaran part del programa Head Starting, d’acord amb l’estratègia nacional de l’espècie i en col·laboració amb altres comunitats autònomes. L’esmentada estratègia consisteix en un programa de cria en un medi artificial controlat durant entre 10 i 12 mesos. Gràcies a aquest programa s’augmenten exponencialment les possibilitats de supervivència d’aquests animals una vegada retornats al mar.

La tortuga marina Caretta caretta és una espècie catalogada com a Vulnerable en el Catàleg Espanyol d’Espècies Amenaçades, que se sol reproduir a la Mediterrània oriental i que, no ha estat fins a principis del segle XXI que ha començat a nidificar a la Mediterrània occidental, molt probablement per mor de l’increment de la temperatura de la mar.

Es reclama, per tant, la màxima col·laboració de tota la ciutadania per tal de preservar els nius. Ens trobam en plena temporada de nidificació d’aquesta espècie i, en conseqüència, és probable que hi hagi altres nius a les platges de les Illes Balears que no hagin estat detectats i que es registrin més intents de nidificació. Per això, és necessari avisar immediatament al 112 si detectam nounats a la platja, una tortuga fent el niu o un rastre a l’arena.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt