Un estiu amb més de 100 naixements de tortugues marines de les postes en el litoral balear
El Govern Balear ha confirmat avui que, en la matinada del dijous, s’han enregistrat els primers naixements de tortugues marines al niu que s’incubava a la platja d’Es Cavallet, situada dins el Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera, des del passat 12 de juliol.
El cap del Servei de Protecció d’Espècies de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Tomàs Bosch, i el gerent del COFIB, Lluís Parpal, han volgut agrair personalment a tots els organismes implicats la seva aportació perquè aquest esdeveniment hagi arribat al seu fi. Els han acompanyat, a més, el conseller de Medi Ambient d’Eivissa, Ignacio José Andrés; la regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sant Josep, Felicia Bocu Cus; el primer tinent batle de l’Ajuntament de Santa Eulalia des Riu, Miguel Tur Rubio; Agents de Medi Ambient del Govern, la directora del Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera, Marta Castelló, representants del COFIB i voluntaris del GEN-GOB que han vetllat per la seguretat del niu.
Una vegada més, Bosch ha volgut ressaltar la col·laboració i responsabilitat ciutadana en la preservació de l’entorn d’aquests nius d’una espècie catalogada i protegida, així com la tasca dels 52 voluntaris que han fet feina continuïn sent habituals a les nostres platges a causa del canvi climàtic, inclús que vagin en augment. Per això és important que la societat illenca en prengui consciència”, ha subratllat.
Per part seva, Parpal ha volgut agrair la tasca desenvolupada per les clíniques veterinàries Eivivet i Formentera, així com la Fundació Natura Parc. “En aquests moments han nascut enguany a les Balears un total de 111 tortugues marines. No obstant això, encara falta el recompte final d’aquest niu i el niu de ses Salines”, ha explicat.
L’inici dels naixements va tenir lloc el passat dimecres; en concret, el primer es va produir al voltant de les 21:30 hores; la resta varen estar durant la matinada del dijous. L’equip voluntari que custodia el niu ha pogut constatar la presència de 13 nounats de tortuga marina que emergien de dins l’arena després de 51 dies des de la seva posta el passat 11 de juliol a la platja de Santa Eulària des Riu. Cal recordar que la posta va ser de 91 ous, 10 dels quals es van traslladar a incubació artificial. Aquests exemplars s’identificaran de forma individual i es realitzarà la prova de flotabilitat. Posteriorment, seran traslladats a les instal·lacions d’IRFAP-LIMIA, al Port d’Andratx, on el departament de Fauna Marina del COFIB s’encarregarà de valorar el seu estat i de la seva cura i cria fins al moment de la seva reintroducció al mar.
Als exemplars nascuts a la platja s’han d’afegir dos animals més que han nascut els dies anteriors a la incubadora dels 10 que es van retirar del niu.
Per altra banda, cal recordar que el passat 10 de juliol va tenir lloc un altre niu de tortuga marina a la platja d’Es Figueral, Santa Eulària, Eivissa, el qual només comptava amb 12 ous. La totalitat d’aquests ous van ser traslladats a les instal·lacions de l’IRFAP-LIMIA per a la seva incubació, dels quals en els passats dies han nascut un total de 8 exemplars.
Les tortugues marines nascudes als nius de les Illes Balears formaran part del programa Head Starting, d’acord amb l’estratègia nacional de l’espècie i en col·laboració amb altres comunitats autònomes. L’esmentada estratègia consisteix en un programa de cria en un medi artificial controlat durant entre 10 i 12 mesos. Gràcies a aquest programa augmenten exponencialment les possibilitats de supervivència d’aquests animals una vegada retornats al mar.
Un niu actiu
Cal recordar que aquest és el quart niu de tortuga marina que s’ha enregistrat aquesta temporada a les Illes Balears, dels 5 nius que s’han localitzat aquesta temporada a l’Arxipèlag. Els altres 4 nius han succeït a la platja de Can Pere Antoni, a Mallorca (del que recentment ja han nascut 23 tortugues), a la platja de Cala Millor, també a Mallorca (del que han nascut més de 50 exemplars aquesta setmana). Dels tres nius d’Eivissa encara s’està pendent de l’inici dels naixements del darrer niu.
Tot l’operatiu d’atenció als nius i de la seva gestió, així com la cura i cria dels nounats és dirigit per la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural a través del departament de Fauna Marina del COFIB (Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears), que depèn del Servei de Protecció d’Espècies.
La tortuga marina Caretta caretta és una espècie catalogada com a Vulnerable en el Catàleg Espanyol d’Espècies Amenaçades, que se sol reproduir a la Mediterrània oriental i que, no ha estat fins a principis del segle XXI que ha començat a nidificar a la Mediterrània occidental, molt probablement per mor de l’increment de la temperatura de la mar.
Per tot això, es reclama la màxima col·laboració de tota la ciutadania per tal de preservar els nius. Ens trobam en plena temporada de nidificació d’aquesta espècie i, en conseqüència, és probable que hi hagi altres nius a les platges de les Illes Balears que no hagin estat detectats i que es registrin més intents de nidificació. Per això, és necessari avisar immediatament al 112 si detectam nounats a la platja, una tortuga fent el niu o un rastre a l’arena.