Ara llegint
Un vídeo per tenir un testimoni de com és l’aljub ocult de la plaça de l’Aigua d’Artà

Un vídeo per tenir un testimoni de com és l’aljub ocult de la plaça de l’Aigua d’Artà

Featured Video Play Icon

L’Ajuntament d’Artà, amb l’objectiu de tenir documentada la troballa de l’aljub de la plaça de l’Aigua que data del segle XIX i que es va destapar fa algunes setmanes, va encarregar prendre les mides i recollir-ne testimoni gràfic.

Agustí Torres va enregistrar un vídeo i diferents fotografies que mostren com és l’aljub i quines mides té. S’hi han inclòs persones a les imatges per poder percebre millor les grans dimensions que té aquest racó ocult fins ara.

L’Ajuntament pretén la conservació d’aquest element patrimonial i s’estudiarà amb el temps quin ús se’n farà. De moment aquest espai ha estat novament tapat després de l’actuació d’un grup d’arqueòlegs, que varen prendre mides i en varen fer valoracions.

L’aljub d’Artà que ha motivat el vídeo.

L’aljub, situat en el subsol de la plaça, d’uns 100 metre quadrats, és de planta quadrada, consta de dues sales, té 9,20 metres d’altura, 976 metres cúbics de capacitat i té coberta de volta.

Segons l’article que va publicar A. Gili a la revista “Bellpuig”, al número 42 de 1982, l’any 1835 es va iniciar la construcció d’un gran aljub a la plaça de l’Aigua i no va ser fins al 1850 que es va donar per acabat del tot. Així ho posava la placa que hi havia col·locada a la mateixa plaça i que ara es guarda al Museu Regional d’Artà.

Segons aquest mateix apunt històric, la seva construcció va respondre a un pla molt ambiciós i s’hagué de constituir un crèdit de més de 8.000 lliures que es va pagar durant molts d’anys. “Per desgràcia, el terrer va esser de tan mala qualitat que, per a la seva construcció, s’hagué de recórrer al recurs de barrobins, a causa d’esser tot pedra. Fent el clot s’hi trobaren restes arqueològiques”, deia A. Gili.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt