Ara llegint
Armengol posa el parc agrovoltaic de Sa Caseta com a exemple de convivència de ramaderia i plaques solars

Armengol posa el parc agrovoltaic de Sa Caseta com a exemple de convivència de ramaderia i plaques solars

Armengol posa el parc agrovoltaic de Sa Caseta com a exemple de convivència de ramaderia i plaques solars

El parc agrovoltaic de Sa Caseta, a Llucmajor, pretén combinar l’aposta per les energies renovables i la pervivència de la ramaderia mitjançant un espai agrosolar que s’impulsa amb la iniciativa de la companyia Endesa i empreses agrícoles locals com Terracor, Son Jover o Carob.

La presidenta del Govern, Francina Armengol; el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, i la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha han visitat avui aquest parc i ha estat allà on la presidenta ha defensat la transició energètica com a «l’única aposta que té futur a les Illes Balears».

Els membres del Govern, juntament amb el batle de Llucmajor, Éric Jareño; el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, i el director general d’Endesa a les Balears, Martí Ribas, han visitat les instal·lacions de l’empresa a Llucmajor, on han conegut de primera mà un parc agrovoltaic capdavanter a l’Estat, que combina la generació d’energia neta, l’explotació ramadera dels terrenys i un innovador sistema d’aprofitament d’aigua de pluja que millora l’eficiència de la planta i eleva la producció d’energia.

Després de la visita i la presentació, en la qual Endesa ha explicat els projectes i «agrocompromisos» que durà a terme en els seus parcs a càrrec d’empreses agrícoles i ramaderes locals com Son Jover, Mel Caramel, Carob, Terracor, la família Mesquida o l’IRPAF, la presidenta del Govern ha destacat la «capacitat d’innovar» de gent «valenta i compromesa» que, a més, «innova de la mà de la producció elèctrica renovable i sostenible».

A les Illes Balears, ha afirmat la presidenta, «tenim una gran possibilitat que no tenen altres territoris» podent, «utilitzant un 0,7 % del nostre territori, tenir energia neta i de manera sobirana».

Francina Armengol ha apuntat cap a la importància de la descarbonització «perquè tots som conscients que no hi ha un planeta B i hem d’estar a l’altura del món en què volem viure i del món que volem deixar». En aquest sentit, ha valorat molt positivament els «agrocompromisos» adquirits per Endesa per tal d’integrar al màxim les energies renovables i el valor del patrimoni agrícola, ramader i ambiental de l’entorn.

D’altra banda, el vicepresident Yllanes ha manifestat que «tenim clara la nostra aposta per assolir la sobirania energètica prioritzant els espais urbans i antropitzats, però hem de ser conscients que no és suficient i que haurem d’ocupar una mínima part de superfície en rústic. Però no de qualsevol manera, sinó amb aquests tipus de projectes que gràcies a l’impuls de la transició energètica arrossega també nous projectes d’explotacions agrícoles i ramaderes. Des de la Conselleria de Transició Energètica també volem contribuir en aquesta combinació d’usos i tenim prevista una instal·lació fotovoltaica pública impulsada des de l’IBE que serà una realitat enguany».

Així mateix, la consellera Mae de la Concha ha posat en valor que «som l’única comunitat autònoma de tot l’Estat que demana compensar per llei, amb «agrocompromisos», la implantació de parcs fotovoltaics amb nous cultius agraris». «Amb la nostra Llei Agrària, que contempla i demana aquest tipus de mesures compensatòries, asseguram que els terrenys d’alt valor i fèrtils es dediquin a ús agrari», ha assegurat De la Concha.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt