Ara llegint
S’Hort de Son Coves, la vaqueria de Campos que incorpora un robot per a la munyida automàtica

S’Hort de Son Coves, la vaqueria de Campos que incorpora un robot per a la munyida automàtica

La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, ha visitat avui S’hort de Son Coves, una vaqueria ubicada a Campos, de les 17 que queden a Mallorca, que ha incorporat un robot per a la munyida automàtica de les vaques de la finca. Es tracta de la segona vaqueria de Mallorca (l’altra és Formatge Burguera) que compta amb aquest dispositiu, que presenta avantatges tant per al ramader com en termes de benestar animal. La consellera ha visitat la vaqueria amb els seus responsables, Francesc Mascaró i Joana Mascaró, i el gerent del FOGAIBA, Mateu Morro.

Les explotacions agràries i ramaderes, i especialment el sector lleter, cada cop més aposten per la tecnificació i la innovació. Un exemple és el de la vaqueria S’hort de Son Coves que disposa d’un robot munyidor. Aquesta explotació va sol·licitar una ajuda per fer inversions en explotacions agràries (INEA) per un total d’inversió de 136.000 euros, dels quals la conselleria, a través del FOGAIBA, ha aportat 81.600 euros.

La consellera De la Concha ha destacat les inversions tecnològiques que fan les explotacions, amb el suport de la conselleria, per a la millora dels processos productius. «En el cas d’aquest robot, millora el rendiment i la sostenibilitat de l’explotació, les condicions de feina del ramader i el benestar animal», ha explicat.

De la Concha ha remarcat que «la millora tecnològica en aquesta professió és vital perquè sigui més rendible i més viable, i també més atractiva per a incorporar joves». La consellera ha destacat que més del 20% de les ajudes d’aquesta legislatura han beneficiat el sector lleter de les Balears. Una de les responsables ramaderes de l’explotació, Joana Mascaró, ha destacat, per la seva banda, que «el canvi ha estat molt gros per nosaltres i els animals. Les vaques van a munyir-se quan tenen la necessitat i fan el que volen quan volen». «En lloc de fer una feina tan física, la feim més informàtica, de gestió de dades. No és una feina tan esclava com abans, amb uns horaris fixes de munyida, i també ha augmentat la productivitat de la llet», ha explicat.

La línia d’ajudes INEA està inclosa dins el Programa de Desenvolupament Rural (PDR), finançat entre el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), l’Estat i la Comunitat Autònoma. Les ajudes INEA subvencionen inversions en maquinària, adquisicions de béns immobles i instal·lacions i preparacions del terreny, entre d’altres. Aquesta legislatura s’han abonat per aquest concepte més de 24 milions d’euros, gairebé 6 dels quals aquest primer semestre del 2022. Un 50% de les ajudes INEA s’han sol·licitat per part de joves de menys de 40 anys. «Hem donat una empenta al FOGAIBA en la resolució de les ajudes que el sector necessita davant els problemes que s’han derivat de la pandèmia, la sequera i la crisi dels combustibles, entre d’altres, i hem pagat més de 200 milions d’euros només aquesta legislatura», ha explicat la consellera. Actualment, el sector primari de les Balears representa gairebé l’1,5% del PIB, més del doble respecte del 2019, quan era el 0,6%.

El sector lleter de Mallorca, en xifres

Actualment a Mallorca hi ha 17 explotacions lleteres, que produeixen 12.600 litres de llet a l’any. Aquesta producció es destina a la venda de llet líquida, i també a la producció d’una àmplia varietat de tipus de formatge i altres derivats lactis.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt