El Centre de Creació i Recerca Llucalcari estarà acabat al gener
La construcció del Centre de Creació i Recerca Llucalcari (CCRLlucalcari) estarà acabada pel gener del pròxim any. La directora general de Cultura, Catalina Solivellas, ha visitat avui les obres d’un projecte amb un cost de 2.009.828 euros, finançats per la Direcció General de Cultura (778.489 euros), fons PIREP (452.850 euros) i fons d’insularitat (778.489 euros) i ubicat a les conegudes com a cases de Can Junyer de Llucalcari.
A la visita han assistit també el secretari general de la Conselleria de Mobilitat i Habitatge, Francesc Ramis; el batle de Deià, Lluís Apesteguia; i els autors del projecte i directors de l’obra, Òscar Canalis i Laura Jaume.
La directora general de Cultura ha destacat la importància doble d’aquesta rehabilitació perquè “compleix la voluntat del matrimoni format per Joan Junyer i Dolors Canals que cediren les finques i deixarà un espai activador de la recerca artística i la producció de projectes”. “Es concep com a centre de creació i residència d’artistes, tant per donar a conèixer la figura Junyer i Canals, com el seu llegat entorn de la recerca, l’art, la pedagogia, la tecnologia, la transversalitat cultural i el territori”, ha afegit.
Ha recordat també que es tracta d’una actuació inclosa en el Pla Estratègic d’Inversions Illes Balears 2030, i cofinançada pel Programa d’Impuls a la Rehabilitació d’Edificis Públics (PIREP) amb l’objectiu de procurar l’estalvi energètic, limitar la generació de residus i el reciclatge. És, per tant, un projecte inclòs dins el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i els fons Next Generation EU.
El CCRLlucalcari, que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Deià i la Direcció General d’Arquitectura del Govern, ja ha començat a construir-se amb l’excavació de l’ampliació, esbucaments d’envans i cobertes, així com la retirada de les teules de l’antiga cotxeria, que es recol·locaran una vegada substituïdes les bigues de fusta. En finalitzar les obres, esdevindrà un espai acollidor, interconnectat i arriscat, que mitjançant la programació de residències de creació temporals, fomentarà l’entrecreuament transdisciplinari i el desplegament de projectes innovadors en relació amb la recerca artística, les pràctiques contextuals, les tecnologies analògiques i digitals, l’entrecreuament amb l’educació i les arts en moviment, i que tot plegat es dugui a terme en el marc d’una programació que promogui l’intercanvi internacional.
Francesc Ramis ha posat en relleu la col·laboració de les conselleries de Fons Europeus, Universitat i Cultura i de Mobilitat i Habitatge en un projecte que constata “la vàlua del personal de la Direcció General d’Arquitectura amb els paràmetres de sostenibilitat i disseny respectuós que aplica a les obres públiques”.
Apesteguia ha incidit en el “paper dinamitzador del CCRLlucalcari com a catalitzador cultural” amb veïns de Llucalcari presents per conèixer els detalls del projecte.
Projecte de rehabilitació
El projecte de rehabilitació dels tres espais de Can Junyer per a la creació del CCRLlucalcari respecta el caràcter arquitectònic, l’entorn paisatgístic i mediambiental, atenent la petició de Junyer i Canals a la seva donació i en línia amb la sostenibilitat.
La casa de Joan Junyer i Dolors Canals és un habitatge antic de dues plantes, que, amb aquesta reforma, es transformarà en el centre cultural i la zona de tallers, amb una superfície construïda en planta de 138,70 m2. També es rehabilita de forma integral un volum adossat al carrer, destinat a una sala d’interpretació i una sala d’exposicions distribuïdes en dos nivells, amb una superfície en planta de 78,41 m2. En gran part es tracta d’una reconstrucció.
El tercer immoble, antic garatge de Junyer i Canals, es farà servir com a habitatge amb 3 dormitoris i un bany complet, a més de zona de bugaderia, amb una superfície construïda de 56,25 m2. A més, es duu a terme una ampliació destinada a sala d’estar-menjador-cuina amb una superfície construïda de 121,50 m2. Ambdós volums es connectaran mitjançant un porxo de formigó blanc.
D’acord amb la seva qualificació, una part de la parcel·la es dedicarà a espai lliure amb aparcament, tant per a ús del centre cultural com per a l’habitatge adscrit a aquest.
El nombre total de places és de sis, una d’elles adaptada a habitatge per als artistes residents i comptarà amb tres dormitoris, bany, bugaderia, sala d’estar, cuina, magatzem i porxo.
A més, també es farà el nou tancament de tota la propietat, d’acord amb les indicacions del Pla Especial de Protecció dels valors històrics, artístics, arquitectònics, ecològics i paisatgístics de Deià.
Joan Junyer fou una figura molt singular de l’art del segle xx, amb un gran reconeixement internacional. Ell i la seva dona, Dolors Canals, van saber unir l’art i la ciència en la seva trajectòria professional. Joan Junyer va procurar donar una expressió de llibertat a les seves pintures, conegudes com a free standing paintings. Per la seva part, Dolors Canals va investigar de quina manera es podia aconseguir el desenvolupament de la màxima llibertat de moviments per als infants.