Ara llegint
La Serra de Tramuntana entra a les aules amb el programa escolar Aprenentatge i Servei

La Serra de Tramuntana entra a les aules amb el programa escolar Aprenentatge i Servei

La Serra de Tramuntana entra a les aules amb el programa escolar Aprenentatge i Servei

La finca de Raixa (Bunyola) ha acollit aquesta setmana la primera sessió de les jornades formatives adreçades als vuit centres educatius que per primera vegada participen en el programa “Aprenentatge i Servei a la Serra de Tramuntana”. 

Aquestes jornades són organitzades pel Servei de Normalització Lingüística i Formació, els centres de professorat (CEP) de les Illes Balears i el coordinador de la formació de cada centre educatiu participant. En aquest sentit, cada coordinador s’encarrega de planificar, desenvolupar i avaluar les accions comunitàries i participatives, a més de les actuacions dutes a terme a la Serra per així contribuir a la seva preservació a partir de la realització d’accions conjuntes que permeten preservar la seva biodiversitat i les seves tradicions.

Una trentena de professors, dels vuit centres que s’incorporen enguany per primera vegada al programa, han participat en aquesta jornada formativa que ha consistit en una ponència sobre la metodologia Aprenentatge Servei (APS), a càrrec del professor de la Universitat Autònoma de Barcelona Artur Vidal. A continuació, Pep Bernales, cap del Consorci Serra de Tramuntana, ha guiat una visita al Centre Serra de Tramuntana. La  jornada ha finalitzat amb la presentació dels projectes que l’any passat varen desenvolupar l’IES Sineu i el CEIP Mestre Guillem Colom de Bunyola.

Per altra part, les cases de la finca pública de Galatzó (Calvià) també han acollit la primera jornada formativa adreçada a un centenar de docents dels onze centres educatius que participen per segona vegada en el programa “Aprenentatge Servei a la Serra de Tramuntana”. Els assistents han aprofundit sobre aquesta metodologia APS a partir d’un taller impartit per l’esmentat professor expert en la metodologia, Artur Vidal, i han conegut la finca pública i les seves cases de la mà Biel Salom, pagès de la finca i net dels darrers amos de la possessió.

Programa “Aprenentatge Servei a la Serra de Tramuntana”

Es tracta d’un programa d’experiència formativa que coordina el Servei de Normalització Lingüística i Formació de la Conselleria d’Educació i Universitats a través dels centres de professorat (CEP) de les Illes Balears. En aquest sentit, cinc assessors organitzen la formació de 30 hores que té lloc a espais emblemàtics de la serra de Tramuntana i amb què hi participen experts qualificats i de renom.

La metodologia APS és una metodologia activa i participativa que combina processos d’aprenentatge i de servei en un sol projecte. Els infants treballen a partir de necessitats reals, fet que afavoreix l’establiment de xarxes comunitàries amb entitats i agents socials que comparteixen l’objectiu de millorar l’entorn. El programa és una oportunitat per descobrir la serra de Tramuntana com un espai ple de recursos i valors històrics, patrimonials, culturals i naturals, per reforçar el sentiment de pertinença i per formar ciutadans actius i responsables amb el seu entorn

Els centres adscrits han de desenvolupar el seu propi projecte al llarg d’aquest curs escolar i que sigui, alhora, un servei per a la serra de Tramuntana, per la qual cosa han de coordinar-se amb entitats locals. La reflexió sobre les activitats duites a terme i la difusió dels resultats obtinguts són aspectes clau d’aquesta metodologia, que potencia el sentit de pertinença a la comunitat.

La Conselleria d’Educació i Universitats, a través de la Direcció General de Formació Professional i Formació Permanent del Professorat i el Consell de Mallorca, mitjançant el Consorci Serra de Tramuntana, col·laboren en aquest programa que d’ençà de la seva posada en marxa ha permès la participació  d’uns 80 centres amb 2.400 docents i més de 5.700 alumnes, els quals han pogut actuar, conèixer i realitzar projectes de cooperació participativa a la serra de Tramuntana.

Enguany s’han adherit al programa 40 centres educatius, amb un total de 285 docents inscrits. D’aquests, vuit centres s’han incorporat per primera vegada i onze és el segon any que repeteixen.

Gràcies al Consorci Serra de Tramuntana, els centres que participen en el programa poden sol·licitar una estada gratuïta en un refugi i visitar, també sense cost, el Centre Serra Tramuntana ubicat a Raixa. Durant el curs 2022-2023, 1.027 infants de 27 centres educatius varen passar una nit en un refugi, mentre que 516 alumnes de 8 centres varen anar d’excursió a Raixa.

S’ha de remarcar que l’any 2019 els centres participants en el programa “Aprenentatge Servei a la Serra de Tramuntana” varen obtenir el Premi Medi Ambient atorgat pel Centre Nacional d’Educació Ambiental (CENEAM) del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. Aquesta formació incideix positivament en la conservació del paisatge cultural declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2011.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt