El Bisbat de Mallorca fa balanç de les intervencions fetes enguany sobre el patrimoni
El Bisbat de Mallorca ha duit a terme durant el darrer any diverses tasques de manteniment estructural d’edificacions, adaptacions en sistemes d’il·luminació, tractaments antixilòfags, cobertura legal en edificacions de Palma i de la Part Forana, com és el cas de les parròquies de Son Sardina, Fornalutx, Montuïri, Lloret o la Colònia de Sant Pere, i el Palau de Sineu, segons el balanç presentat avui en roda de premsa.
En el cas del Palau, immoble propietat del Bisbat de Mallorca, les actuacions de manteniment s’han complementat amb l’obertura i retorn al culte de l’església del Palau de Sineu; amb l’inici de les tasques per a l’elaboració de l’inventari dels béns mobles del Convent i amb l’establiment d’un conveni inicial per a dictaminar les bases de la futura gestió.
Pel que fa a les actuacions sobre béns mobles, el Taller de Restauració del Bisbat ha duit a terme vuit intervencions amb fons propis sobre béns de naturalesa diferent (pintura, escultura, teixit); i set actuacions subvencionades a través de la Comissió Mixta, mantenint així la col·laboració activa amb l’administració pública i amb altres professionals de la restauració.
S’ha restaurat l’Urna de la Casa Santa de Felanitx; el quadre-retaule de l’Aparició de la Mare de Déu dels Àngels a Sant Francesc de la parròquia de la Mare de Déu dels Dolors de Manacor; les pintures murals de l’Oratori del Castell d’Alaró, s’ha iniciat la primera fase de la restauració del Monument de l’Assumpta de la parròquia de Muro o la finalització de la restauració i homogeneïtzació del conjunt escultòric de sibil·les i profetes de la parròquia de Sant Nicolau de Palma, entre d’altres.
Pel que fa als projectes culturals i programes propis de gestió del patrimoni cultural, enguany la Vicaria ha encapçalat diferents iniciatives, algunes encetades amb anterioritat a la pandèmia (les quals s’havien hagut d’aturar) i altres de nova creació.
Destaquen el projecte quinquennal de recuperació, consolidació i museïtzació del monestir bizantí de Cabrera, que es porta a terme en col·laboració amb el Parc Nacional marítim-terrestre de l’arxipèlag de Cabrera i que enguany, després d’uns anys aturada, s’ha pogut engegar gràcies al finançament del Bisbat de Mallorca. Les excavacions arqueològiques dutes a terme aquest any suposen la primera fase del pla que pretén intentar conèixer i ensenyar com va ser la comunitat monàstica a la qual fa referència l’Epístola XIII, 47 del papa Gregori el Gran, una carta escrita a l’any 603 dC que demostra l’existència d’un monestir a l’illa de Cabrera.
Aquest balanç ha estat fet pel vicari episcopal de Patrimoni Històric i Cultural, Mn. Francesc Vicens; la tècnica en gestió del patrimoni cultural del Bisbat de Mallorca, Sandra Rebassa; i el codirector de l’excavació de Cabrera, Mateu Riera.
Destaquen també la gestió i coordinació d’altres projectes com és la celebració de l’Any Costa, que es clausurà el passat 16 d’octubre després d’un any amb diferents actes commemoratius; la segona edició de la Nit de les Esglésies, organitzada conjuntament amb la Fundació Amics del Patrimoni el dia 14 d’octubre de 2022 i on es pogué gaudir de l’obertura nocturna de 8 esglésies (entre Palma i Part Forana) sols il·luminades per la llum de les espelmes i en rotund silenci; la participació en l’organització de la Processó del Carro de la Beata, amb l’objectiu d’anar recuperant el sentit originari de la processó o l’exposició d’art contemporani “Llum de Llull” de l’artista canari Pepe Dámaso en motiu de la donació d’aquestes obres a la diòcesi mallorquina.
No s’ha d’oblidar, han explicat, la tasca al voltant de l’Inventari Diocesà de Patrimoni Cultural, projecte de llarga durada i permanentment en actiu. La coordinació i elaboració de fitxes d’inventari ha estat possible gràcies a l’augment de recursos econòmics i humans per part de la diòcesi. Aquest any s’han inventariat els béns de quatre parròquies, tres de Palma i una de la part forana, amb les seves corresponents fotografies i estudi. Aquest any s’ha seguit elaborant l’engranatge previ a l’Inventari, amb l’elaboració de tesaurus, l’establiment de metodologies clares i unificació de criteris de documentació.
Altres actuacions de l’àrea han estat l’arxiu i digitalització documental; el bibliogràfic de la Biblioteca Diocesana; el musical, d’orgues històrics, l’arqueològic, el Museu Bíblic i possibles col·laboracions en un futur; i el tèxtil i immaterial, les directrius per a la seva conservació.