Ara llegint
Galmés persegueix que la Menorca Talaiòtica entri a l’Alianza de Paisajes Culturales

Galmés persegueix que la Menorca Talaiòtica entri a l’Alianza de Paisajes Culturales

Galmés persegueix que la Menorca Talaiòtica entri a l'Alianza de Paisajes Culturales

El president del Consell de Mallorca i del Consorci Serra de Tramuntana, Llorenç Galmés, i el conseller de Presidència i vicepresident del Consorci, Antoni Fuster, han participat a A Coruña a les jornades tècniques ‘Paisatges i lloc. Participar per conviure’ i a l’Assemblea general ordinària de l’Alianza de Paisajes Culturales que s’han celebrat els dies 5 i 6 d’octubre.

L’Alianza és una associació, fundada el 2008, que promou la cooperació entre els diferents béns declarats Patrimoni Mundial d’Espanya, Portugal i Andorra amb l’objectiu de constituir un fòrum de debat i de reflexió sobre experiències, problemes i fites dels gestors d’aquests indrets. Actualment, el Consell de Mallorca n’ostenta la presidència.

L’Assemblea de l’Alianza ha aprovat, en la seva reunió ordinària presidida per Galmés, la incorporació d’un nou membre, el de Mudéjar de Aragón, així com també ha comptat per primera vegada amb la presència d’un altre dels paisatges culturals, la Vall del Madriud-Perafita-Claror d’Andorra, recentment incorporada. El president del Consell de Mallorca i de l’Alianza ha ressaltat la importància d’aquest organisme que fa feina per “reconèixer i protegir els nostres paisatges culturals”. Galmés ha afegit que “els paisatges culturals com els nostres són molt més que simples llocs geogràfics. Són testimonis de la nostra història, de la nostra identitat com a poble i de les nostres arrels com a comunitat. La nostra Serra de Tramuntana és un orgull per tots els mallorquins”.

Amb Menorca

En el seu discurs de clausura de les jornades, el president Galmés ha volgut manifestar la seva voluntat d’incorporar com a membre de l’Alianza a la Menorca Talaiòtica, recentment nomenada Patrimoni Mundial per la UNESCO.

Prèviament a l’Assemblea, s’han celebrat les jornades tècniques ‘Paisatges i llocs. Participar per conviure’, organitzades conjuntament entre l’Alianza i la de la Torre de Hércules. Durant dos dies, els participants han reflexionat sobre el paper de les institucions i de les comunitats locals en la divulgació del Patrimoni Mundial, des de la base de la participació social, fonamental per evitar impactes negatius i perquè els ciutadans se sentin vinculats i compromesos amb el patrimoni.

En el transcurs d’aquestes jornades, el cap de servei del Consorci Serra de Tramuntana, Josep Bernales, ha participat a la taula rodona dedicada a l’aportació del teixit social al paisatge cultural, a la qual també hi ha participat Daniel Cárdenas, geògraf de l’institut de Gran Canària per a la gestió integrada del patrimoni mundial i la reserva de la biosfera i Susana Simón, directora del pla de gestió de la Vall del Madriu-Perafita-Claror.

Des de l’Alianza, es considera el Consorci Serra de Tramuntana un exemple en quant a participació ciutadana, per als òrgans de participació dels que disposa per donar veu a la població de la Serra de Tramuntana, com són la Mesa de Batles i Batlesses, la Mesa Permanent, el Consell de Participació, i el Comitè d’Expertes i Experts.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt