Ara llegint
“Habitantes de la oscuridad”, el llibre que analitza les 1.700 espècies que habiten les coves balears i de la península

“Habitantes de la oscuridad”, el llibre que analitza les 1.700 espècies que habiten les coves balears i de la península

"Habitantes de la oscuridad", el llibre que analitza les 1.700 espècies que habiten a les coves balears i de la península

Un llibre de més de 700 pàgines i nombroses fotografies, il·lustracions i mapes sobre la fauna cavernícola i subterrània de la Península Ibèrica i les Illes Balears, ha estat presentat aquests dies a Mallorca. La presentació d’aquesta obra divulgativa, però basada en informació rigorosament científica, que du com a títol “Habitantes de la oscuridad” va tenir lloc primer al MUCBO (Museu de Ciències Naturals i Jardí Botànic de Sóller) i després a la seu de la Societat d’Història Natural de Balears, a Palma.

Coordinat pel doctor Alberto Sendra, reconegut bioespeleòleg i expert internacional en diplurs (que són hexàpodes basals, artròpodes propers als insectes i molt abundants al medi subterrani), l’obra ha comptat amb la participació de 77 autors, la majoria d’ells especialistes en diferents grups d’animals terrestres i aquàtics que viuen el medi subterrani i intersticial i a les aigües subterrànies, dolces o anquihalines i que es caracteritzen per les seves adaptacions fisiològiques i morfològiques a la vida en aquest medi en perpètua obscuritat.

Els autors mallorquins

Lluc Garcia, un dels coautors mallorquins, col·laborador científic del Museu Balear de Ciències Naturals i membre de la Junta directiva de la Societat d’Amics del Museu i del jardí Botànic, ha participat en la redacció del capítol dedicat als Crustacis Isòpodes, juntament amb Damià Jaume (IMEDEA), Ferran Palero (Universitat de Valencia) i Salvador Herrando Pérez (Museo Nacional de Ciencias Naturales-CSIC) i s’ha fet càrrec en solitari del subcapítol dedicat als Isòpodes terrestres (Oniscidea).

També han participat en aquesta obra altres investigadors i col·laboradors de Balears vinculats a la UIB, a la Societat d’Història Natural de Balears i a la Societat Espeleològica Balear com són el biòleg i espeleòleg Àngel Ginés, exdirector del Museu, l’explorador i biòleg Francesc Gràcia i Guillem X. Pons, professor de la UIB i membre de la SHNB.

Des del MUCBO han destacat que “Habitantes de la oscuridad” suposa una fita molt important en la difusió dels valors ecològics, geomorfològics i de la biodiversitat del medi subterrani ibèric, amb informació molt actualitzada sobre les aproximadament 1.500 espècies que en aquest territori habiten coves, avencs, intersticis, aigües freàtiques, rius subterranis i llacs anquihalins.

Alguns dels darrers importants descobriments que s’han fet a les Illes Balears sobre fauna cavernícola, com la troballa i descripció del cuc Pollentia perezi, a càrrec dels investigadors Maria Capa (UIB), Joan Pons (IMEDEA) i Damià Jaume (IMEDEA), ja han quedat reflectits en aquesta obra.

Per altra banda, tant el MUCBO, com la Societat d’Amics del Museu de Ciències Naturals i del Jardí Botànic de Sóller han participat, juntament amb moltes altres entitats, en el patrocini de l’edició, a través de l’adquisició de llibres que estan a la venda al MUCBO. La Societat d’Amics també disposa d’un nombre limitat de volums que estan a disposició dels socis que els vulguin adquirir. El llibre ha estat editat per la Sociedad Entomológica Aragonesa.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt