Ara llegint
La llana de les ovelles, un producte amb un futur incert

La llana de les ovelles, un producte amb un futur incert

Frit de pasqua

Mallorca Rural, el grup que desenvolupa les mesures del programa LEADER -una mesura del Programa de Desenvolupament Rural o PDR- a l’illa, ha presentat al Museu del Calçat d’Inca les conclusions d’un estudi sobre els costos i possibles usos de la llana, que s’ha elaborat fent consultes al personal tècnic de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació i l’IRFAP, ens dedicat a la investigació i la recerca depenent de la conselleria.

Aquest estudi ha conclòs que la llana com a tal no és un producte rendible avui dia pels costos que suposa, i que la capacitat de producció que hi ha a les Illes no és suficient perquè aqust obstacle es puguin superar.

El director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, que ha intervingut per clausurar la jornada, ha explicat que es va finançar des de la conselleria amb 22.000 euros una primera fase d’aquest projecte presentat per Mallorca Rural sobre la llana, que va servir per fer aquest estudi i altres mesures.

Ara, segons Fernández, “és vital que es faci una segona fase, enfocada en projectes pilot sobre cóm aprofitar i revaloritzar la llana com a producte industrial”. Hi ha damunt la taula propostes com que serveixi com a aïllant tèrmic per a les construccions o per fer compost, entre d’altres usos: “Avui dia és un residu costós per a la ramaderia; hem de fer que sigui un recurs rendible i de futur”, ha expressat el director general.

En aquest sentit, a la jornada s’ha recordat que ara mateix els costs de rentar i retirar la llana per a la seva eliminació i incineració o per a la seva venda a l’exterior són massa alts -a més dels que suposa el factor afegit de la insularitat- i suposen pèrdues per a la ramaderia ovina de les Illes. D’aquí que des de Mallorca Rural i la conselleria es vulguin dur a terme projectes pilot conjunts entre els grups LEADER de les diferents illes. Cal recordar també que, durant la crisi per la Covid, es va crear una ajuda específica però puntual des de la conselleria per tal de recollir i incinerar tota la llana mentre els canals de venda van estar tancats.

Per últim, el director general ha explicat també que revaloritzar la llana com a producte industrial rendible “pot ser molt beneficiosa per al camp de les Illes a mig i llarg termini, ja que impulsaria el ramat oví i la diversificació de cultius”, i que seria “tot un exemple de gestió ecològica”, ja que evitaria incineracions i faria que molta més s’aprofités a les Balears, en comptes d’haver d’exportar-se per al seu aprofitament: “En un context com l’actual, amb tanta incertesa pel que fa als costs de transport o de l’energia, s’ha de valorar seriosament tancar el cercle de la llana a les nostres Illes”, ha conclòs Fernández.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt