El Govern a la COP27: “Balears es marca l’objectiu de 500 MW d’autoconsum elèctric per al 2030, un 60 % més del que marca l’Estat”
El director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, en representació del Govern de les Illes Balears, ha participat avui al panell «Cases studies in Energy Transition: Spanish examples», en el marc de la Cimera pel Clima (COP27) que se celebra a la ciutat de Xarm el-Xeikh, a Egipte.
Allà ha anunciat que «l’objectiu en matèria de generació elèctrica de les Illes Balears ha de ser superior, i per això hem d’augmentar el ritme si volem assolir els objectius de la Llei de canvi climàtic de les Balears. Des del Govern volem arribar als 500 MW d’energia produïda gràcies a l’autoconsum per a l’any 2030, el que suposa un 60 % més dels 295 MW marcats per l’Estat espanyol».
El director general ha defensat els avanços realitzats a les Illes Balears en matèria de descarbonització junt amb la delegació de Canàries, la secretària d’Estat d’Energia, Sara Aagesen, i el director general d’UNEF, José Donoso, i ha explicat que «les dades preliminars del Pla de transició energètica establert per a les Illes ens diuen que per assolir els objectius de penetració i reducció del consum cal augmentar l’autoconsum».
«Tot i que el ritme d’implementació de renovables que duem a les Illes ha accelerat en els darrers anys, no és suficient. La implicació de les empreses i de la ciutadania, en l’impuls en l’autoconsum, ha d’anar acompanyada d’una major agilitat per part de les administracions; des del Govern de les Illes Balears estam posant totes les facilitats possibles perquè així sigui. El Govern segueix fent passes per agilitzar tot el possible la tramitació de connexió d’autoconsum», ha afegit.
Algunes dades
Actualment, les Illes Balears generen 83 MW instal·lats gràcies a l’autoconsum. Val a dir que l’objectiu del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic per a les Illes Balears és arribar a 295 MW el 2030, segons destaquen des de l’executiu autonòmic. El Govern defensa que els pilars de l’estratègia de l’autoconsum a les Illes Balears passen per augmentar l’autoconsum col·lectiu a través de comunitats energètiques o autoconsums compartits, part d’ells impulsats per l ‘Institut Balear de l’Energia (IBE), així com seguir potenciant l’autoconsum individual.
En aquest sentit, Malagrava ha dit que «gràcies a l’ampliació anunciada pel Govern d’Espanya d’augmentar la distància de 2 quilòmetres el radi de beneficiaris d’autoconsums Balears se’n podrà beneficiar i crear comunitats energètiques entre polígons industrials i zones residencials».
Així, el director general ha declarat que «des del Govern seguirem reclamant més finançament a l’Estat, atès que som una de les comunitats autònomes amb més taxa de concessió d’ajuts».
COP27
D’altra banda, Malagrava ha valorat els avanços que s’estan fent en la Cimera Mundial pel Clima (COP27) i ha assenyalat que «no ens podem permetre que aquesta cimera sigui una altra oportunitat perduda. S’ha de fer front ja a la desigualtat entre els estats i més aquells que estan contribuint al canvi climàtic, i haurien d’establir-se mecanismes de solidaritat amb aquells que més ho estan patint».
«Esperam que es pugui arribar a un acord en els “danys i pèrdues”, i que es pugui arribar, com diu el lema de la COP, a implementar les accions necessàries per dur a terme els acords de Paris», ha sentenciat.