Ara llegint
El Govern subvenciona amb 10 milions actuacions d’energies renovables combinades promogudes per administracions públiques

El Govern subvenciona amb 10 milions actuacions d’energies renovables combinades promogudes per administracions públiques

El Govern subvenciona amb 10 milions actuacions d'energies renovables combinades promogudes per administracions públiques

El vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha explicat avui als representants dels consells insulars i la FELIB la convocatòria pública de subvencions de 10 milions d’euros que el Govern posa en marxa a partir del dia 7 de novembre, i que té com a objectiu el foment d’actuacions combinades d’energies renovables, eficiència energètica i mobilitat elèctrica promogudes per administracions públiques.

Es tracta d’una línia d’ajuts emmarcada dins les actuacions previstes en Pla d’Inversions per a la Transició Energètica de les Illes Balears (PITEIB), que es troba en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea (NextGenerationEU).

Per a Yllanes, «les administracions públiques, com a grans consumidores d’energia que som, hem de donar exemple a la ciutadania per tal que ens segueixin. Per això, des del Govern posarem en marxa aquesta línia d’ajuts per 10 milions d’euros amb l’objectiu de seguir impulsant unes institucions més sostenibles i eficients a l’àmbit energètic. En un moment de crisi energètica, qualsevol actuació que duguem a terme suposa un estalvi no només per a la institució mateixa, sinó també per a la ciutadania».

«A més, vull recordar que el desplegament de renovables a les Illes Balears i la seva integració, així com l’eficiència energètica i la mobilitat sostenible, suposen una gran oportunitat de creixement econòmic i d’ocupació sostenible. Per això cal comptar amb personal format i professionalitzat, capaç d’aprofitar aquestes oportunitats i de contribuir a aquests objectius en condicions de seguretat i qualitat, i això és el que volem aconseguir amb aquest tipus d’ajudes», ha afegit el vicepresident.

Per la seva banda, el director general d’Energia i Canvi Climàtic ha explicat durant la reunió, celebrada en línia, que «aquesta línia que avui hem presentat als consells i als ajuntaments és la segona línia que el Govern posa en marxa dels 233 milions d’euros de què disposam per a la transició energètica. Hem dit moltes vegades que volem ser pioners a ser territoris descarbonitzats i a ser sobirans energèticament; per això, necessitam la implicació de totes les administracions públiques en l’impuls i la potenciació de les renovables. I això inclou adoptar mesures per ser més eficients i apostar per la mobilitat elèctrica».

Marc Pons, per la seva part, ha dit que «les administracions estan donant exemple i hem iniciat un camí de no retorn que suposa un model de transició energètica i per tant  de canviar el sistema energètic com a tal. Per això és necessària la implicació de tots, des de lo públic a lo privat, i és necessària la col·laboració entre diferentes administracions. També és necessari reconèixer les singularitats dels territoris».

La línia d’ajuts

El PITEIB s’estructura en sis programes d’actuació, i concretament, és en el programa 5 «Generació i emmagatzematge de renovables distribuïts i socialment justs» on s’estableix la línia d’actuació P4.L2 sobre actuacions integrals socialment justes. La dotació prevista total del programa 4 és de 30 milions d’euros i es preveu destinar-hi 10 milions d’euros a aquesta convocatòria pública explicada avui als consells insulars i als ajuntaments pel Govern. 

Amb aquests ajuts, es preveu que es puguin dur a terme fins a 40 actuacions i sumar 10 MW de potència de renovables a les Illes Balears. Cal dir que l’objectiu del Govern amb el desenvolupament d’aquest Pla de Transició Energètica de les Illes Balears (PITEIB) és cobrir el 30 % de la demanda energètica amb renovables.

L’objecte de la convocatòria és fomentar les actuacions combinades duites a terme per les administracions públiques en instal·lacions fotovoltaiques i d’energia eòlica de baixa potència, eficiència energètica i mobilitat sostenible.  El Govern considera que les administracions públiques han d’exercir un paper exemplar i són clau per aconseguir una transició energètica sostenible. Així doncs, amb aquesta nova convocatòria, adreçada a les administracions públiques, s’intenta donar un impuls perquè les administracions públiques dins l’àmbit de les seves competències duguin a terme actuacions en generació d’energies renovables per a l’autoconsum, augmentin l’eficiència energètica en les seves instal·lacions i migrin cap a una mobilitat més sostenible i, per tant, redueixin el consum d’energia elèctrica i les seves emissions de CO2

Cal assenyalar que, perquè es puguin considerar actuacions subvencionables, com a mínim han de combinar dues actuacions en energies renovables, eficiència energètica o mobilitat elèctrica.

Poden ser beneficiaris d’aquests ajuts els organismes autònoms, les entitats públiques empresarials, les societats mercantils públiques, les fundacions del sector públic i els consorcis que duguin a terme l’activitat en l’àmbit territorial de la comunitat autònoma de les Illes Balears. A més, també poden optar als ajuts els consells insulars, els ajuntaments i les entitats locals menors de la comunitat autònoma de les Illes Balears. Els ajuntaments han d’haver manifestat, per acord de l’òrgan competent, la decisió d’adherir-se al conveni de col·laboració amb la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica o amb l’Institut Balear de l’Energia i el consell insular corresponent per al desenvolupament d’un projecte pilot per a la implantació de la mobilitat elèctrica a les Illes Balears (MELIB). Finalment, les universitats, els centres de recerca i els centres tecnològics amb seu al territori de les Illes Balears també en poden ser beneficiaris.

Així mateix, cal destacar que els programes d’incentius subvencionables estan dividits en 5 programes: el Programa d’Incentius 1 està centrat en la realització d’instal·lacions d’autoconsum elèctric, amb fonts d’energia renovable que donin servei a membres de la comunitat energètica. El Programa d’Incentius 2 se centra en la incorporació d’emmagatzematge en instal·lacions d’autoconsum, amb fonts d’energia renovable que donin servei a membres de la comunitat energètica. Pel que fa al Programa d’Incentius 3, posa el focus en l’adquisició de vehicles elèctrics destinats a l’ús propi. El Programa d’Incentius 4 està centrat en la implantació d’infraestructura de recàrrega; mentre que el Programa d’Incentius 5 es basa en la realització d’actuacions d’eficiència energètica en edificis existents que millorin l’envolupant tèrmica, l’eficiència energètica i ús d’energies renovables en les instal·lacions tèrmiques de calefacció, climatització, refrigeració, ventilació i aigua calenta sanitària, i/o l’eficiència energètica en instal·lacions d’enllumenat. 

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt