Ara llegint
El Govern protegirà la pesca recreativa i crearà una llicència per als xàrters

El Govern protegirà la pesca recreativa i crearà una llicència per als xàrters

El Govern protegirà la pesca recreativa i crearà una llicència per als xàrters

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural ha presentat avui, en el transcurs de la 36ena reunió del Consell Pesquer de les Illes Balears -principal òrgan col·legiat de caràcter consultiu en matèria de pesca marítima de les Illes Balears- tres iniciatives de normativa pesquera -dues en matèria de pesca recreativa i una de pesca professional d’encerclament-, i dos estudis.

El conseller Joan Simonet ha afirmat al llarg de la reunió que, com la pesca marítima recreativa, amb gran tradició a les Illes Balears, ha experimentat un desenvolupament important en els darrers anys, “és una activitat que no es pot menysvalorar, ja que la practiquen desenes de milers de persones a l’arxipèlag”.

En aquest sentit, ha recordat que “la pesca recreativa va estar molt desatesa en la legislatura anterior i ara, des de la conselleria i, especialment des de la direcció general de Pesca, volem prestar-li l’atenció que es mereix, promovent per això una gestió sostenible de les poblacions de peixos, respectuosa amb el medi marí i harmònica amb la resta d’activitats, en particular la pesca professional”.

De fet, durant la celebració d’aquest Consell Pesquer, s’ha presentat l’ordre de creació de la Comissió de Cogestió de la pesca recreativa a les Illes Balears, òrgan mitjançant el qual la Direcció General mantindrà informat el sector de la pesca recreativa de les iniciatives i propostes de la Comissió Europea i la Secretaria General de Pesca que els puguin afectar.

Els xàrters

Una altra iniciativa en matèria recreativa que s’ha abordat aquest matí és la presentació del decret pel qual es crea la llicència de pesca marítima recreativa xàrter, “amb la intenció de donar cobertura legal a una activitat lucrativa contemplada a la normativa estatal, però no a l’autonòmica”, ha explicat el director general de Pesca, Antoni M. Grau. Cal recordar que amb la mateixa norma s’aprofitarà per modificar la normativa de tres reserves marines d’Eivissa per permetre les competicions sense mort de pesca esportiva.

Pel que fa a la pesca professional, s’ha presentat el decret de pesca d’encerclament en aigües interiors -que ja va ser anunciat en 2022- i que és l’adaptació de la norma estatal a les condicions de les Illes Balears, amb embarcacions molt petites que limiten la seva activitat a l’illa de Mallorca.

Finalment, des de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural han declarat que “la gestió dels recursos naturals s’ha de basar en dades sòlides”. Per això, al Consell Pesquer s’ha presentat, per una banda, una anàlisi dels resultats de les captures declarades a l’aplicació de mòbil Diari de Pesca Recreativa i, per una altra, el projecte Servei per al suport als Plans de Pesca de les Illes Balears encarregat a la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears, entitat que, juntament amb l’IRFAP, es pretén que sigui la pedra angular en matèria de recerca pesquera.

En el torn de precs i preguntes s’ha decidit la incorporació i posterior aprovació de creació d’una comissió per a estudiar la professionalitat del sector i l’inici d’una comissió per a estudiar com ha anat la temporada de la llagosta a les Illes Balears.

Juntament amb el conseller Simonet i el director General Grau, han participat també del que ha estat el primer Consell Pesquer de les Illes Balears d’aquesta legislatura, i que ha estat presidit per Miquel Socias, representants dels consells insulars de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formenter; de la direcció general de Ports i Aeroports; de l’Autoritat Portuària de les Balears; de la Federació de Confraries de Pescadors de les Balears; les mateixes confraries de les Balears; la Federació de Confraries de Pescadors d’Alacant; la direcció d’explotació de la Llotja de Palma (Opmallorcamar); l’Institut Espanyol d’Oceanografia; associacions de conservació de la natura; la Federació Balear de Pesca; la d’Activitats Subaquàtiques; organitzacions de productors pesquers; l’associació de pescadors recreatius i sindicats amb representació en el sector.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt