Ara llegint
La UIB investiga alternatives per a la producció responsable d’hortalisses

La UIB investiga alternatives per a la producció responsable d’hortalisses

Els investigadors Javier Gulías León i Veriozka Azeñas Mallea, del Departament de Biologia de la UIB, i María Tugores Ques, directora de l′Escola d′Hoteleria de les Illes Balears, han elaborat un estudi sobre alternatives de producció i consum responsable d’hortalisses per tal de mitigar els impactes econòmics ocasionats per la pandèmia de la COVID-19 a Mallorca i Bolívia.

La investigació ha abordat dos problemes: l’impacte econòmic de la pandèmia en el sector gastronòmic i hoteler de Mallorca i, per altra banda, l’increment de les vulnerabilitats per mor de la pandèmia en l’activitat de comercialització d’hortalisses agroecològiques de l’associació boliviana de productors PRAAI.

Els professionals de les àrees de biologia vegetal i gastronomia han explorat la producció sostenible d’hortalisses en formats emergents, com els microbrots, i han avaluat les seves potencialitats gastronòmiques com una alternativa de producció i consum responsables.

En aquest sentit, s’ha estudiat la producció de 17 espècies. Els resultats mostren que el gira-sol, el sèsam i el rave presenten alts rendiments, mentre que l’all xinès, la quinoa i la soja tenen continguts alts de clorofil·la i carotenoides. A més, s’han fet proves de cuina amb els microbrots per valorar la qualitat i els usos del producte, l’aroma, la textura i el valor ornamental de 10 espècies. 

Recuperació de la producció agroecològica de Bolívia 

La investigació també ha analitzat com mitigar els impactes econòmics provocats per la pandèmia de la COVID-19 en l’activitat de producció i comercialització d’hortalisses agroecològiques de l’associació boliviana PRAAI.

Així, s’ha elaborat i difós un protocol propi de seguretat COVID-19 [Office1] amb els productors i clients, i també s’ha cofinançat la compra de materials de protecció sanitària. Això ha permès reduir el risc de contagi i garantir la seguretat sanitària de l’activitat de l’associació PRAAI, la qual cosa ha transmès confiança als clients i ha enfortit el mercat. 

Per a la recuperació econòmica de l’activitat de l’associació de productors, els investigadors han treballat amb gastrònoms col·laboradors per conservar els aliments. Això ha permès recuperar les vendes, diversificar l’oferta i superar les pèrdues sofertes durant el confinament.

Aquest projecte forma part de les 11 investigacions que han finançat l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat (ODCS) de la UIB i la Conselleria d’Afers Socials i Esport en el marc de les convocatòries I i II de recerca d’impacte social aplicada al desenvolupament humà sostenible en el context de la COVID-19.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt