Ara llegint
Pagar una taxa segons la quantitat de fems produït, un camí per explorar

Pagar una taxa segons la quantitat de fems produït, un camí per explorar

Pagar una taxa segons la quantitat de fems produït, un camí per explorar

El director general de Residus i Educació Ambiental, Sebastià Sansó, i l’especialista en gestió de residus d’Ecoembes a les Illes Balears, Letícia Pou, han inaugurat la jornada tècnica sobre sistemes de taxa justa i pagament per generació, celebrada a Felanitx, amb l’objectiu de compartir exemples exitosos d’aplicació d’aquestes metodologies a escala local i regional. La Conselleria de Medi Ambient i Territori, juntament amb Ecoembes, han organitzat la trobada.

Es tracta d’una jornada adreçada a personal tècnic, regidors i regidors, batles i batlesses on les experiències a diversos municipis d’arreu de l’Estat han de servir per establir un full de ruta en la implantació d’aquests sistemes, que es basen en el principi de ‘qui contamina, paga’.

Sansó ha destacat, en aquest sentit, que aquesta metodologia «és una bona fórmula per incentivar la reducció en la generació dels residus, un dels pilars bàsics de la Llei balear». El director general s’ha mostrat satisfet per l’èxit de la jornada i de les experiències compartides, «una mostra més que, si treballam en conjunt i ens fixam en el que fan al nostre voltant, assolir els objectius del canvi de model de gestió cap a un pagament per generació és més fàcil».

Pou, d’altra banda, ha agraït la participació a la jornada i la implicació dels ponents en explicar les seves experiències al públic. «L’assoliment d’objectius passa per la corresponsabilitat de tots els agents involucrats en la cadena de gestio del residus», ha afegit.

Durant la trobada s’han explicat alguns exemples de sistemes, com per exemple, la bossa vermella que està implantada al municipi d’Esporles. En aquest cas, el sistema de pagament per generació s’aplica mitjançant una taxa de recollida que consta d’una part fixa anual, en la qual s’inclou la recollida i gestió dels residus, i una part variable que es paga a través de la compra de bosses especials per la fracció de rebuig. Aquesta té una capacitat de 10 litres i té un cost d’1 euros per unitat.

Per la seva part, Bunyola ha exposat la seva experiència en la implementació del pagament per generació al sector domèstic i comercial i, finalment, Sant Llorenç ha explicat l’experiència del pagament per generació en el sector hoteler.

També s’han conegut experiències del País Basc i Catalunya tals com els sistemes de pagament per generació a Usurbil i Zamudio i el sistema de la bossa taxada d’Argentona.

Finalment, la jornada ha finalitzat amb una exposició sobre el full de ruta a seguir per a la implantació d’un sistema de pagament per generació a càrrec de GRAM.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt