Ara llegint
Què s’ha de fer en veure un intent de nidificació de tortuga marina?

Què s’ha de fer en veure un intent de nidificació de tortuga marina?

El Govern Balear posa en marxa una campanya dirigida a la ciutadania recordant els consells que cal seguir en cas que presenciïn un intent de nidificació de tortuga marina (Caretta caretta), espècie catalogada com a vulnerable i que, els darrers anys, ha començat a nidificar a les Illes Balears, un fenomen atribuïble a l’escalfament de la Mediterrània i que suposa un nou compromís en matèria de conservació de la biodiversitat per a l’arxipèlag.

Les instal·lacions del Laboratori d’Investigacions Marines i Aqüicultura (LIMIA), un dels espais acondicionats a les Illes Balears per a acollir exemplars de tortuga marina, ha acollit l’acte de presentació de la campanya.

A les Illes Balears, des de 2019, s’han registrat cinc postes, tres a Eivissa i dues a Menorca. Davant l’inici d’un nou període de nidificació, el Consorci de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB) ha editat ferratines divulgatives i un vídeo amb informació sobre com cal actuar en cas de trobar una tortuga ponent ous, un niu o tortugues nounades arribant al mar.

És bàsic no molestar l’animal, no gravar-lo ni acostar-s’hi a manco de 10 metres, i cridar immediatament a l’112, ha assenyalat des del Govern Balear, tot recordant que l’estiu passat un intent de posta a Formentera va fracassar perquè qualcú s’hi va acostar per gravar l’escena i va espantar l’animal. El material es distribuirà a les platges, espais naturals protegits amb costa, clubs nàutics, ports, centres de busseig i establiments turístics.

Tot i que l’any passat, no es va registrar cap posta a les Illes Balears, les instal·lacions del LIMIA estan acollint una vintena de tortugues nascudes a Catalunya l’estiu passat. El Govern Balear mpulsa instal·lacions com les del LIMIA, en el camp de la recerca en l’àmbit marí, perquè cada cop seran més evidents els efectes del canvi climàtic i cal apostar de manera clara per la investigació, han dit.

Les tortugues arribaren a Mallorca el passat octubre en el marc de la col·laboració entre el Servei de Protecció d’Espècies i el departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya. Durant aquest temps han seguit el programa de cria en captivitat head starting, el mateix que es va aplicar als exemplars de tortugues marines de les postes registrades els darrers anys a les Illes Balears.

Actualment, els exemplars, amb 8 mesos de vida, pesen prop d’un quilo, mesuren 18 centímetres de llarg i 14 d’ample. Està previst que el mes que ve viatgin a l’Oceanogràfic de València per determinar el sexe dels exemplars, per després tornar a Catalunya on seran retornades al mar. El Palma Aquarium acull 5 altres exemplars nascuts, també, a Catalunya.

La tortuga marina és una espècie catalogada com a vulnerable. Històricament, ha nidificat a la mediterrània oriental, però els darrers anys ha intensificat el nombre de postes a la vessant occidental, un fenomen que els científics relacionen amb l’emergència climàtica i l’increment de la temperatura de la mar.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt