Ara llegint
Una tesi de la UIB descriu nous sensors que reconeixen i capturen contaminants mediambientals

Una tesi de la UIB descriu nous sensors que reconeixen i capturen contaminants mediambientals

Els contaminants ambientals derivats de les activitats humanes tenen un impacte perjudicial a curt i llarg termini. Els avanços científics per detectar i eliminar aquests contaminants del medi s’han convertit en un focus de recerca important en els darrers anys. La tesi doctoral de Paulino Duel de Juan, defensada a la Universitat de les Illes Balears, ha dissenyat i estudiat nous receptors específics per al reconeixement i la captura de contaminants mediambientals, com els cations de metalls pesants o radioactius, o cations de metalls d’interès econòmic, com l’or i la plata.

En concret, l’investigador ha sintetitzat una gran varietat de receptors orgànics derivats d’esquaramides que, mitjançant reaccions d’acoblament, s’han utilitzat per recobrir nanopartícules de magnetita, un òxid de ferro altament magnètic. Aquests nanomaterials han demostrat afinitat per cations de metalls pesants, com mercuri i plom, així com per cations metàl·lics d’interès econòmic, com plata i or.

A més, l’estudi ha permès descriure un sensor capaç de reconèixer mercuri en una dissolució aquosa i també dissenyar una metodologia sintètica ràpida, de tres minuts, que permet reconèixer cations de metalls radioactius, com l’estronci, l’itri i l’urani.

Per fer-ho, l’investigador ha aplicat dues branques de la ciència: la nanotecnologia i la química supramolecular. Per una banda, la nanotecnologia estudia els processos a escala nanomètrica que, mitjançant l’ús de nanomaterials, demostra grans avanços en el reconeixement i la captura de gran varietat de contaminants ja establerts i emergents en els últims anys. Per altra banda, la química supramolecular estudia les interaccions entre espècies químiques mitjançant forces intermoleculars.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt