Darrers dies per a participar al crowfunding de Varietats Locals per comprar un assecador de llavors

Fins dia 29 de juny està obert el termini per fer aportacions al crowfunding que ha posat en marxa l’Associació de Varietats Locals juntament amb la Fundació Triodos per a l’adquisició d’un assecador de llavors. De moment, amb 79 aportacions, ja han recaptat 7.651 euros i han superat l’objectiu mínim. Ara volen aconseguir l’òptim que han fixat amb 10.624 euros i que els permetrà fer millores en les instal·lacions de l’entitat. Es pot accedir al crowfunding a través de la web varietatslocals.org.
Aina Socies, coordinadora de l’Associació de Varietats Locals, explica que aquest assecador de llavors millorarà els processos al projecte de multiplicació de llavors i permetrà aconseguir una llavor de més qualitat. “Al projecte de multiplicació de llavors tenim una manca important d’infraestructura i de materials per poder fer la feina de manera no tan manual”, detalla Aina Socies. “Fins ara, quan tenim la llavor extreta, per assecar-la després la deixam damunt garbells amb un ventilador que hem de deixar amb un temporitzador. A Mallorca tenim humitats molt elevades i la llavor et pot germinar, i si et germina ja no te serveix per poder sembrar. Vàrem considerar que un assecador de llavors és una cosa que ens aniria molt bé pel projecte de multiplicació de llavors”, detalla Aina Socies.
Amb el mínim aconseguit ja podran adquirir l’assecador de llavors, però, a més, la quantitat que s’afegeixi fins arribar a l’òptim servirà per habilitar l’espai de manipulació de llavors. “Ens acabam de mudar d’espai, estam a unes instal·lacions que ens cedeix l’ajuntament de Porreres, però ens falta habilitar-lo sobretot a l’espai de manipulació de les llavors hem de posar un aire condicionat, hem d’habilitar diferents espais per poder fer cada procés, materials per poder fer els testos de germinació… i per això hem demanat com a òptim uns 10.524 euros”, explica Aina Socies.
El projecte de multiplicació i dispersió de varietats locals és el cor de l’associació i té com a objectiu donar a conèixer les varietats locals i fomentar el seu consum. Es tracta d’un projecte que es va iniciar l’any 2011 i actualment hi ha unes 90 varietats locals d’hortalissa, llegum i flors implicades, que s’obtenen gràcies a la tasca de la xarxa de multiplicadors de llavor, formada per 20 pagesos multiplicadors. La majoria de varietats que es multipliquen tenen el segell de producció ecològica avalat pel Consell Balear de Producció Agrària Ecològica, (CBPAE).
Aquestes llavors se difonen a 41 botigues illenques (40 a Mallorca i 1 a Menorca), per tal que es puguin adquirir i seguir reproduint. A més, l’associació treballa en la introducció de noves varietats i millorar les actuals per tal d’aportar a les persones interessades una àmplia gamma de varietats locals.
“Es important que els pagesos i les persones que vivim a un territori puguem decidir el que menjam, triar aquelles varietats que ens agraden més i poder-les sembrar i cuinar, i les varietats locals és l’exemple més idoni perquè son fèrtils, estan adaptades al territori, tenen una cultura i uns coneixements associats”, explica Aina Socies. “Noltros les comercialitzam, però el que ens interessa és que la gent es faci les seves pròpies llavors, sigui autònoma i no hagi de dependre d’una empresa externa per haver de comprar cada any les llavors i tenir varietats que no li agraden”, conclou.
“A part, les varietats locals al mercat són minoritàries encara avui en dia,i molts de fruits que es troben al mercat no estan diferenciats per varietats”, explica Aina Socies, “és important consumir de proximitat, del pagès directe i crear uns vincles de confiança perquè sàpigues allò que consumeixes. Acabam de cumplir 22 anys, duim molt de temps fent-hi feina, s’han anat recuperant varietats i crec que estam millor, però així i tot, hi ha moltíssima feina per fer”.