Ara llegint
L’habitatge col·laboratiu s’incorporarà com una alternativa a les residències tradicionals per a gent gran

L’habitatge col·laboratiu s’incorporarà com una alternativa a les residències tradicionals per a gent gran

La Conselleria d’Afers Socials i Esports ultima una modificació del Decret que regula l’autorització de serveis socials dirigits a l’atenció a persones majors i persones en situació de discapacitat per introduir l’habitatge col·laboratiu com una nova modalitat de servei residencial per a persones en situació de dependència.

Amb aquesta modificació, la Conselleria dona resposta a una demanda sorgida de col·lectius de persones majors i s’alinea amb models ja experimentats a diferents països d’Europa, el “cohousing senior”, a través del qual un grup de persones majors s’agrupen per conviure, afrontar de forma conjunta els reptes de l’envelliment i cobrir les seves necessitats des de l’autogestió.

La consellera Fina Santiago va anunciar ahir capvespre aquesta modificació del decret en la jornada sobre habitatge col·laboratiu organitzada per l’associació Plegats. A més de la modificació per incloure aquesta nova tipologia de servei residencial, es fixen les ràtios de professionals que han d’atendre els usuaris (sobre una previsió de 24 hores de servei, 365 dies a l’any), l’import de les ajudes econòmiques que poden rebre els usuaris d’aquest servei i la compatibilitat del servei amb altres serveis d’atenció a la dependència.

L’habitatge col·laboratiu es defineix com “el conjunt de dotacions residencials que integren espais d’ús privatiu i zones comunitàries amb el propòsit de desenvolupar la vida en comú i gestionada per una entitat sense ànims de guany amb l’objecte de procurar per a les persones que l’habiten la promoció de la seva autonomia i atenció davant situacions de dependència”.

Pel que fa a les ràtios, s’iguala amb les necessitats de personal fixat per un habitatge supervisat, facilitant que algunes de les tasques puguin ser assumides per les persones que hi habitin i no siguin dependents. En cas contrari, s’haurà de cobrir amb personal contractat.

Les persones en situació de dependència que habitin en aquest servei podran accedir a una prestació econòmica vinculada. Aquest servei alternatiu al model clàssic de residència és compatible amb altres serveis prevists a la Llei de la Dependència, com el servei de teleassistència i el servei de prevenció i promoció de l’autonomia personal.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt